Opbouw op uitbouw

Meer ruimte nodig in huis en bent u benieuwd of het mogelijk is om een opbouw op uitbouw te plaatsen? Dat is zeker mogelijk! Het is zelfs mogelijk om een uitbouw met opbouw in één keer te laten plaatsen. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. geeft u graag meer informatie over wat een opbouw precies is, hoe het werkt om een opbouw te laten plaatsen en wat de mogelijkheden hierin zijn.

Wat is een opbouw?

Een opbouw is een extra leefgedeelte dat bovenop uw woning wordt geplaatst. Een opbouw wordt meestal geplaatst op een plat dak, waardoor er een extra verdieping wordt gecreëerd. Zo’n type opbouw wordt ook wel een dakopbouw genoemd. Door een verdieping bij te bouwen heeft u bijvoorbeeld ruimte voor extra slaapkamers.

Bent u benieuwd of een opbouw bij uw woning een optie is? Neem dan contact met ons op en wij komen langs op locatie voor vrijblijvend advies.

Wanneer is een opbouw op uitbouw mogelijk?

Een opbouw op uitbouw wordt meestal gerealiseerd op een bestaande aan -of uitbouw met een plat dak. Het is echter ook mogelijk om een extra verdieping op uw huis te plaatsen als u een huis heeft met een plat dak. Zo hoeft het dus niet per se een opbouw op uitbouw te zijn, maar creëert u met beide opties meer ruimte zonder buitenshuis ruimte te verliezen.

Wilt u een uitbouw gaan plaatsen? Ook dan is het mogelijk om hier bovenop een opbouw te plaatsen. Een uitbouw heeft meestal een plat dak, waardoor er gemakkelijk een opbouw bovenop kan. Zo krijgt u bovenop uw uitbouw een extra ruimte, waardoor u op de eerste verdieping ook kunt profiteren van meer leefruimte. Deze ruimte kunt u bijvoorbeeld benutten voor een grotere badkamer, een extra slaapkamer of een kamer en suite.

Ook als u een aanbouw heeft of wilt gaan plaatsen, zoals een garage. Dan is het mogelijk om een aanbouw met een verdieping en dus een opbouw te realiseren. Zo creëert u bijvoorbeeld een verdieping op uw garage, waardoor u hier spullen kunt opbergen of u koppelt deze ruimte aan de eerste verdieping voor een extra kamer.

De mogelijkheden bij een hellend dak

Het kan zijn dat u een hellend dak op uw woning of uitbouw heeft. Een traditionele dakopbouw is dan geen optie, omdat het niet mogelijk is om deze schuin te bouwen. Gelukkig zijn er wel twee andere opties, namelijk een nokverlegging of een nokverhoging.

Een nokverlegging is de optie die het meest in de buurt komt. Bij een nokverlegging is het namelijk zo dat een deel van de nok van het dak naar voren wordt gelegd, zodat er een grotere ruimte ontstaat. Zo wordt uw bergzolder bijvoorbeeld wel geschikt voor een slaap- of hobbykamer.

Een andere optie is een nokverhoging. Bij een nokverhoging wordt de huidige ruimte vergroot, door de nok hoger te maken. Dit is alleen interessant, wanneer de huidige ruimte bijvoorbeeld te laag is om te staan of meer licht kan gebruiken. In het geval van een opbouw op een uitbouw komt dit daarom waarschijnlijk niet zo snel voor.

Wanneer is een opbouw op uitbouw mogelijk

Opbouw op uitbouw: de voor- en nadelen

Misschien twijfelt u al een langere tijd om te verhuizen naar een grotere woning of een opbouw op uitbouw te plaatsen. Wanneer u fijn woont in uw huidige woning en een uitbouw heeft, dan kan het erg interessant zijn om juist te verbouwen in plaats van te verhuizen. Als u twijfelt over een opbouw (eventueel met uitbouw), dan kan dit overzicht met voor- en nadelen u helpen.

De voordelen van een opbouw op uitbouw

Een opbouw op uitbouw brengt veel voordelen met zich mee. Wanneer u al een uitbouw heeft, is een verdieping bijbouwen geen hele ingrijpende verbouwing, maar u krijgt er wel veel voor terug. Zonder ruimte te verliezen in uw tuin, krijgt u er namelijk net zoveel ruimte bij als beneden. Zo heeft u eindelijk de mogelijkheid om uw badkamer te verbouwen naar de badkamer van uw dromen, met alle ruimte die u wilt. Of u realiseert met deze opbouw bij uw huis een extra slaapkamer, waarvoor u anders moet verhuizen.

Een ander voordeel is dat een dakopbouw volledig kan worden gebouwd in de stijl van uw woning. Zo wordt het één mooi geheel, zeker wanneer uw woning dan ook weer een gelijke hoogte heeft. De opbouw kan hetzelfde uiterlijk krijgen als uw uitbouw of als de rest van uw woning, zodat het net lijkt of hij er altijd heeft gestaan. Maar u kunt ook bepaalde wensen doorvoeren, waar uw huis op dit moment niet aan voldoet. Zorg bijvoorbeeld voor grote ramen in uw dakopbouw, zodat u meer lichtinval heeft, maar ook de eerste etage beter kunt doorluchten.

Ten slotte zorgt een opbouw in de meeste gevallen voor een waardeverhoging van uw huis. Uw woning wordt door de opbouw namelijk groter in woonruimte, waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor de woningmarkt. Of u uw woning in de toekomst gaat verkopen of niet, u kunt een opbouw altijd zien als een investering in uw huis.

De nadelen van een opbouw op uitbouw

Hoewel een opbouw op een uitbouw veel voordelen heeft, brengt het ook wat nadelen met zich mee. Zo heeft u voor het plaatsen van een opbouw op uitbouw in de meeste gevallen een vergunning nodig. Een opbouw komt namelijk vaak in het zicht van anderen te staan, waardoor een omgevingsvergunning van toepassing is. U kunt deze vergunning aanvragen bij uw gemeente, maar wanneer u uw opbouw laat plaatsen door een aannemer, zoals Bouwbedrijf Wendelgelst B.V., dan helpen wij u hierbij. Mocht u hier meer over willen weten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

De andere nadelen hebben te maken met de directe en indirecte kosten van de opbouw. Hoewel de opbouw uw woning groter maakt, brengt dat ook de nodige kosten met zich mee. Een verbouwing als deze heeft vrijwel dezelfde impact als een uitbouw en daardoor ligt de prijs bijvoorbeeld een stuk hoger dan een dakkapel. Verder brengt een opbouw ook wat indirecte kosten met zich mee. Zo zorgt meer ruimte in huis in het algemeen ook voor meer kosten bij uw energieleverancier. U heeft dan meer ruimte in huis dat u moet warm stoken, maar u gebruikt door deze extra ruimte wellicht ook meer verlichting en apparatuur ten opzichte van nu.

De stijl van de opbouw matchen met uw huis

Wanneer u een opbouw laat plaatsen, dan wilt u hoogstwaarschijnlijk dat de stijl van uw opbouw matcht met uw huis. Het is gelukkig mogelijk om een opbouw in verschillende stijlen te laten bouwen. U heeft hierbij bijvoorbeeld de keuze uit een afwerking van steen, hout, aluminium of kunststof. Benieuwd wat u het beste kunt kiezen? We helpen u graag op weg!

Een opbouw van steen

Een dakopbouw van steen is de meest traditionele bouwwijze. Het fijne hieraan is dat dezelfde steensoort kan worden aangehouden als de rest van uw woning, waardoor het haast lijkt alsof de opbouw er altijd al stond. Dit kan ook een eis zijn vanuit de gemeente voor het ontvangen van een vergunning, omdat deze bouwstijl past bij het omgevingsplan.

Een voorwaarde bij het plaatsen van een stenen opbouw is wel dat de fundering van de aan- of uitbouw van goede kwaliteit dient te zijn. Een stenen opbouw is natuurlijk erg zwaar en het is belangrijk dat de fundering dit extra gewicht kan houden. Wanneer hier bij het plaatsen van de aan- of uitbouw geen rekening mee is gehouden, kan een stenen opbouw er niet zomaar bovenop geplaatst worden. De fundering dient dan eerst van tevoren goed te worden onderzocht en waar mogelijk aangepast. Het is verstandig om eerst een ervaren aannemersbedrijf in te schakelen die met u meekijkt of dit mogelijk is, maar wanneer het mogelijk is, is dit absoluut de moeite waard!

Een opbouw van hout met een unieke afwerking

Mocht een opbouw van steen geen optie zijn of wilt u liever voor een andere uitstraling gaan? Dan kunt u gaan voor een opbouw van hout met een unieke afwerking van hout, aluminium of kunststof. Het mooie hieraan is dat de keuze voor de stijl volledig aan u is en u de kleur kunt kiezen die u het meeste aanspreekt. Zo kunt u bijvoorbeeld de kleur van de kozijnen terug laten komen in de afwerking van uw opbouw. Heeft u geen zin om het hout te onderhouden? Dan gaat u toch voor een onderhoudsvrije afwerking van hout of aluminium?

Het voordeel van een houtskeletten opbouw is dat deze vaak Prefab kunnen worden aangeleverd. Zo wordt uw dakopbouw in één keer opgeleverd met uw gewenste afwerking en deze kan meestal in één dag worden geplaatst! Zo hoeft u niet op te zien tegen een dagenlange verbouwing, maar kunt u snel genieten van die extra ruimte op uw huis. En dat in een stijl die volledig bij u en de woning past.

De stijl van de opbouw matchen met uw huis

Opbouw op maat of toch Prefab?

Zoals u hierboven al even kon lezen, zijn er twee soorten opbouwen waar u uit kunt kiezen: een opbouw op maat en een kant-en-klare Prefab opbouw. U bent misschien benieuwd wat de voordelen zijn van een opbouw op maat tegenover een Prefab opbouw en wat u het beste kunt kiezen, in deze paragraaf gaan we daar verder op in.

Prefab is sinds de jaren 90 steeds populairder geworden en kent ook steeds meer mogelijkheden. Toch kan het voor uw woning niet helemaal geschikt zijn of kan het zo zijn dat u net niet de stijl kunt vinden die bij u past. Een nadeel van Prefab is namelijk dat u in veel gevallen nog vastzit aan standaard maten, of dat de prijs enorm omhoog gaat als u hiervan afwijkt. Daarnaast is er bij een Prefab opbouw nog een beperkte keuze in de stijl van de gevelstenen en bekleding, waardoor u misschien niet de afwerking kunt kiezen die bij u en uw woning past.

Heeft u de mogelijkheid om een opbouw te bouwen van steen en heeft dit eveneens uw voorkeur? Ga dan voor een kwalitatieve opbouw op maat. Zo kan er gebruik gemaakt worden van echte gevelstenen die aansluiten bij de gevelstenen van uw woning. Bij Prefab wordt in dit geval vaak gebruik gemaakt van steenstrips, wat natuurlijk nooit hetzelfde is en oogt als een opbouw van echt steen.

Bovendien bent u bij een opbouw op maat in alle details ook een stuk flexibeler. U kunt de opbouw precies laten opleveren, zoals u dat voor ogen heeft. Wilt u namelijk liever een opbouw op maat met een afwerking van aluminium, kunststof of hout om uw woning meer uitstraling te geven? Dan is dit ook een optie.

Heeft u deze mogelijkheid niet, omdat de fundering het gewicht van een opbouw van steen bijvoorbeeld niet aan kan? Dan is een Prefab opbouw een heel mooi alternatief. Zo kunt u namelijk alsnog een opbouw laten plaatsen, die zo goed als mogelijk aansluit bij uw woning en wensen. Een Prefab opbouw is namelijk een stuk lichter, mede door het gebruik van steenstrips of ander materiaal in plaats van metselwerk.

Twijfelt u wat de beste keuze is voor uw woning? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We bespreken dan uw wensen en kunnen langskomen op locatie om u hierin te adviseren.

Aanbouw of uitbouw met verdieping laten bouwen

Wilt u uw huis verbouwen en zowel beneden als boven meer ruimte creëren? Dan kan het interessant zijn om een aanbouw of uitbouw met verdieping te laten bouwen. Wanneer u al aan het overwegen bent om een uitbouw of aanbouw aan huis te plaatsen, dan is het interessant om deze direct optimaal te benutten door hem te vergroten met een opbouw.

Aanbouw met verdieping

Met een aanbouw aan uw woning creëert u een extra ruimte op de eerste verdieping. Een aanbouw wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van een garage, een bijkeuken of een serre. Het is een extra ruimte bij het huis, dat eventueel aan het huis verbonden is met een deur of daar volledig los van staat.

Wanneer u bijvoorbeeld een garage aan uw huis laat bouwen, biedt dat u de mogelijkheid om een verdieping op de garage te plaatsen. Zo creëert u een aanbouw met 2 verdiepingen. U heeft dan niet alleen de ruimte om uw auto overdekt te parkeren, maar u krijgt ook boven een extra kamer. Van deze kamer kunt u bijvoorbeeld een extra slaapkamer maken of zelfs een luxe kamer en suite; door de ruimte tot badkamer te verbouwen en deze aan te laten sluiten aan uw slaapkamer.

Uitbouw met verdieping

Een uitbouw van een woning maakt een ruimte in de huidige woning groter. Een uitbouw wordt dan ook vaak gerealiseerd om de keuken te verbouwen en deze meteen te vergroten. Alleen waarom zou u deze verbouwing niet benutten om op de eerste etage eveneens uw woonruimte te vergroten? Vaak is een extra slaapkamer of een grotere slaap- of badkamer hier ook wel gewenst. Als u de keuze maakt om een uitbouw te plaatsen, dan kan het heel interessant zijn om direct te kiezen voor een uitbouw met 2 verdiepingen.

Aanbouw of uitbouw met verdieping laten bouwen

Een opbouw op uitbouw plaatsen? Wij helpen u graag!

Overweegt u om een opbouw op een uitbouw of aanbouw te plaatsen, maar vind u het lastig om te bepalen of het voor u interessant is? Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. helpt u graag! Wij kunnen u op locatie adviseren over een uit- of aanbouw met opbouw aan uw woning. Wat voor opbouw is voor u de beste keuze: een opbouw op maat of een Prefab opbouw? En in welke stijl kunt u uw opbouw het beste laten uitvoeren, zodat het bij uw stijl en woning past? Wij denken bij elke vraag graag met u mee en geven vrijblijvend advies.

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het bouwen en verbouwen van diverse woningen, waaronder het plaatsen van een dakopbouw, aan- en uitbouw. U kunt eens een kijkje nemen bij onze projecten, waar wij onze resultaten laten zien bij verschillende klanten. Wij werken altijd met een vast team van vakmensen en staan bekend om onze hoge kwaliteit en service. Onze klanten van voorgaande projecten hebben ons gemiddeld beoordeeld met een 9,4!

Hoe gaat de plaatsing van een opbouw op uitbouw in zijn werk?

Wanneer u een afspraak maakt komen wij vrijblijvend langs voor advies en een offerte op maat. We luisteren hierin altijd goed naar uw persoonlijke wensen en kijken hoe we deze het beste kunnen uitvoeren. Gaat u akkoord met de offerte? Dan maken we samen met u aan de hand hiervan een planning, waarin de startdatum vermeld staat met een overzicht van wat er per dag gaat gebeuren. U heeft gedurende het gehele project altijd één vast contactpersoon, zodat u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Wij houden u persoonlijk op de hoogte, maar u kunt ook altijd contact opnemen met vragen.

Gedurende de verbouwing fungeren wij als aannemer en sturen wij alle vakmensen aan om de werkzaamheden uit te voeren. Bij een opbouw op uitbouw starten we met het controleren en eventueel versterken van de fundering, waarna we gaan beginnen met de wandopbouw, de plaatsing van de kozijn(en) en de dakconstructie. Als de dakconstructie staat, gaan we verder met de beglazing en het storten van de cementdekvloer. Naar wens wordt eventueel de muur tussen twee ruimtes doorgebroken en werken we de opbouw met eventueel de aan- of uitbouw verder af.

Is de opbouw met eventueel de nieuwe aan- of uitbouw klaar? Dan lopen we met u altijd even een rondje en beantwoorden we nog eventuele vragen. U betaalt de verbouwing altijd pas na afloop als u 100% tevreden bent. Dat is naast het BouwGarant keurmerk, een garantie die wij u als bouwbedrijf graag willen bieden!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een opbouw op uitbouw voor uw woning? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte! Wij komen graag bij u langs op locatie om alle wensen te bespreken en aan de hand hiervan de offerte voor u op te stellen. Nadat u de offerte heeft ontvangen, bepaalt u zelf of u akkoord gaat en de verbouwing door ons laat uitvoeren.

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. staat voor u klaar voor het plaatsen van uw dakopbouw in Haarlem, Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Heemstede, Hoofddorp, Nieuw-Vennep en omgeving. Ook voor een andere verbouwing in Haarlem of omgeving staan wij graag voor u klaar!

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen