Aanbouw huis

Een aanbouw aan uw huis realiseren? Met een aanbouw, dakopbouw, bijkeuken, nieuwe serre, erker, garage of carport creëert u een heel nieuwe woon- en leefruimte bij uw huis. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. heeft ruim 30 jaar ervaring met het aanbouwen en uitbouwen van huizen en (bedrijfs)panden. Wij zijn u daarom graag van dienst.

Aanbouw huis: wat is het precies?

Met een aanbouw aan huis kunt u gemakkelijk uw woonkamer, keuken, slaapkamer of een andere ruimte in huis groter maken. Door de extra meters die met een aanbouw aan huis worden gecreëerd, hoeft u niet te verhuizen als uw huis te klein wordt of wanneer u en uw gezin behoefte hebben aan meer ruimte in de woning. Zo vallen de kosten van een aanbouw in verhouding vaak mee en kunt u in uw huis blijven wonen.

Bij een aanbouw aan huis zijn de werkzaamheden namelijk buiten de woning. Een aanbouw is een losse ruimte aan of los van uw woning, waardoor u meer van uw huidige woning kunt genieten. Denk bijvoorbeeld aan een houten overkapping of een garage aanbouw aan huis aan de zijkant. Een andere veelvoorkomende aanbouw is aan de keuken, waarbij een bijkeuken wordt aangebouwd.

Is het aanbouw of uitbouw?

Een aanbouw of uitbouw worden nog wel eens door elkaar gehaald. Een aanbouw huis is een ruimte die los staat van de huidige woning. Hij is alleen toegankelijk via een deur vanuit de woning of langs buiten. De aanbouw is vanaf binnenshuis niet zonder deur toegankelijk, zoals dat bij een uitbouw wel is.

Bij een uitbouw wordt de huidige woning juist vergroot. Hier wordt bijvoorbeeld een uitbouw gecreëerd aan de achterkant van de woning, die naadloos op de huidige woning aansluit. Bij een uitbouw wordt de muur tussen de huidige woning en de uitbouw altijd doorbroken, om er één geheel van te maken.

Bent u eerder op zoek naar een uitbouw? Dan kunt u eens een kijkje nemen bij onze speciale uitbouw tool om uw eigen uitbouw samen te stellen. Hier kunt u zelf de type gevel, de uitbouw en de kleur van de kozijnen kiezen voor een beter beeld. Vervolgens voert u de maten en de verdere wensen in. Na afloop van het samenstellen ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.

Is een aanbouw aan huis vergunningsvrij?

Wanneer u een aanbouw aan uw woning gaat plaatsen, gelden er verschillende regels. Niet iedere aanbouw aan huis is vrij van een vergunning, maar er zijn wel veel mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen. In deze paragraaf bespreken we waar een aanbouw aan moet voldoen om zonder vergunning te worden gebouwd.

Hoeveel meter aanbouw mag u aan uw huis doen?

Er zijn voor een aanbouw aan huis een aantal dingen belangrijk. Zo is een aanbouw achter het huis meestal vergunningsvrij, maar zijn er voor de zijkant en voorkant veelal beperkingen. Wanneer u een aanbouw aan de zijkant of voorkant van uw huis wilt plaatsen kan dit namelijk invloed hebben op het gezichtsveld. Voor deze twee zijdes kunt u daarom het beste contact opnemen met de gemeente om te bespreken of hier in uw geval een vergunning voor nodig is.

Bouwt een een aanbouw aan de achterkant van de woning? Dan mag deze maximaal 2,5 meter lang zijn.

Hoe hoog mag een aanbouw zijn?

Een aanbouw heeft ook een maximale hoogte om aan te voldoen. Zo mag een aanbouw nooit hoger zijn dan 4 meter, maar mag hij ook niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping uitkomen. U kunt daarom het beste dezelfde hoogte aanhouden als het plafond aan de binnenzijde, daarmee krijgt u bovendien het mooiste resultaat.

Hoeveel mag ik vergunningsvrij uitbouwen?

Tot slot zit er ook een maximum aan de hoeveelheid die u vergunningsvrij mag uitbouwen. Dit zodat er ook voldoende ruimte overblijft in de tuin en alles mooi in verhouding blijft. De regel hiervoor is dat de oppervlakte van uw uitbouw(en) niet groter mogen zijn dan 50% van uw totale oppervlakte in de tuin. Gaat u hier overheen? Dan heeft u een vergunning nodig voor u begint met bouwen.

Vindt u het lastig om te bepalen of u voor uw uitbouw of aanbouw een vergunning nodig heeft? Een aannemer heeft hier goed zicht op. Wij kijken als aannemersbedrijf graag met u mee en kunnen eventueel het verkrijgen van de vergunning voor u uit handen nemen.

Aanbouw woning Kudelstaart

Voorbeelden van een aanbouw aan huis

U heeft al enkele voorbeelden van een aanbouw aan huis voorbij zien komen, maar we willen graag alle mogelijkheden van een aanbouw voor u op een rij zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld een houten aanbouw of overkapping plaatsen, een bijkeuken aanbouwen, een erker aanbouwen, gaan voor een glazen aanbouw of een schuur of garage aanbouwen. Waar gaat uw voorkeur naar uit?

Houten aanbouw aan huis

Voor een houten aanbouw aan huis zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kunt u gaan voor een houten aanbouw in de vorm van een gesloten ruimte dat aan uw huis wordt gebouwd. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor een bijkeuken. U kunt dan beneden de was doen en het eventueel als het mooi weer is gemakkelijk naar buiten brengen.

Een ander idee is om van een houten aanbouw een eet- of tuinkamer te creëren. Zo heeft u extra leefruimte in uw woning en kunt u ook een binnen-buitenbeleving creëren. Kies bijvoorbeeld voor een houten aanbouw met een grote pui, waardoor u ieder seizoen kunt genieten van een geweldig uitzicht over uw tuin.

Daarnaast is er een andere mogelijkheid: een houten aanbouw in de vorm van een overkapping. De overkapping is de laatste jaren veel in opkomst, omdat u hier lekker onder kunt zitten als het buiten regent of als het wat later op de avond is. Een houten overkapping kan zowel los worden geplaatst in uw tuin als in de vorm van een luifel, zoals we hier hebben gedaan in Rijsenhout. Met een fijne loungeset, een buitenkeuken en een heater maakt u op een mooie manier meer gebruik van uw tuin!

De houten overkapping wordt ook veel toegepast als carport. Deze kan bijvoorbeeld aan uw garage worden gebouwd. Zo heeft u hier een mooie ruimte om uw auto overdekt te parkeren. Zeker wanneer u hier in de garage geen ruimte voor heeft en u uw auto goed wilt beschermen is dit een mooie oplossing.

Bijkeuken aanbouwen

Is een houten aanbouw niet zo uw stijl? Dan kunt u ook uw bijkeuken aanbouwen in de vorm van een klassieke of moderne uitbouw, wat misschien beter past bij de uitstraling van uw huis. Het is wel zo mooi dat een aanbouw aan een jaren 30 woning net zo klassiek en karakteristiek is. Zo valt het een stuk minder op dat het om een aanbouw gaat en lijkt het net of het bij de woning hoort.

Voor een moderne woning geldt precies hetzelfde. Een moderne aanbouw is vaak een mix tussen veel glas, zwarte kozijnen en muren van wit steen. U kunt er bij modern voor kiezen om de stijl volledig te laten passen bij de stijl van uw woning, of juist te gaan voor iets unieks, maar wel met een moderne uitstraling. Met een moderne uitbouw kunt u de uitstraling van uw huis ook verder versterken, door bijvoorbeeld iets stijlvols te kiezen als een aanbouw volledig van glas of in de kleur zwart, terwijl uw woning wit van kleur is. Alles is mogelijk!

Een bijkeuken aanbouwen gebeurt meestal naast of achter de keuken. U heeft in een bijkeuken de ruimte om extra keukenspullen en voorraad op te bergen, maar het wordt ook veel gebruikt als wasruimte, de plek voor de stofzuiger en andere spullen die u gebruikt voor het huishouden. Zeker wanneer u weinig opbergruimte heeft in uw huidige woning, kan dit de ideale oplossing zijn.

Erker aanbouwen

Een erker komt meestal standaard voor in een jaren 30 woning. Toch is een erker aanbouwen enorm populair. Het kan niet alleen de uitstraling van uw woning veranderen door een extra accent te leggen op de binnen en buitenkant, maar het kan ook net dat beetje extra ruimte bieden dat u nodig heeft. Zo is een erker ideaal om een bankje in te maken, om vanuit hier televisie te kijken of een boek te lezen.

Ook wanneer u meer licht zou wensen in de woonkamer kan een erker aanbouwen de oplossing zijn. Een erker is in de meeste gevallen voorzien van een flinke raampartij. Heeft u nu aan de voor- of achterkant van uw woning weinig lichtinval, dan kan dat dus zeker helpen.

Schuur of garage aanbouwen

Een schuur of garage aanbouwen helpt om extra opbergruimte te creëren dat u nog niet heeft. Of misschien wilt u uw huidige schuur of garage wel laten vervangen. Een garage is een ideale aanbouw aan een hoekwoning, omdat dit meestal gaat om een aanbouw aan de zijkant van uw huis. Hiervoor kan dus een vergunning nodig zijn, maar u kunt de stijl van uw garage, waaronder de gevelsteen, in de meeste gevallen wel precies laten aansluiten op de stijl van uw woning.

Een schuur aanbouw wordt meestal geplaatst achter de woning, bijvoorbeeld aan een garage of achterin de tuin. U kunt er dus zowel voor kiezen om een schuur aan te bouwen die bereikbaar is via een deur binnenshuis, als een schuur die enkel vanaf buiten te bereiken is. Een schuur laten aanbouwen kan heel handig zijn om spullen op te bergen als fietsen, tuinmeubilair of gereedschap. Deze spullen staan dan droog en naar wens kunt u ook kiezen voor een geïsoleerde schuur, zodat uw spullen ook beschermd zijn tegen vocht en kou.

Glazen aanbouw

Een glazen aanbouw of overkapping is een populaire optie als het gaat om een huis aanbouw. Een glazen aanbouw wordt veel gebruikt als zogenaamde serre of tuinkamer, waarbij het door de grote hoeveelheid glas lijkt alsof u buiten bent, maar eigenlijk comfortabel binnen zit. Zeker in de wintermaanden is het heerlijk om hier te zitten met een kop koffie, terwijl u geniet van een vrij uitzicht over de tuin.

Het voordeel van een glazen overkapping als aanbouw is dat het net wat laagdrempeliger is dan een serre of tuinkamer. Dat terwijl een glazen overkapping ook kan worden voorzien van deuren en zelfs zonwering. Hoewel een glazen overkapping minder geïsoleerd is, is het alsnog heel aangenaam om hier te zitten en meer uren te genieten van uw eigen woning en tuin.

Aanbouw huis 2 verdiepingen

Wanneer u uw huis drastisch een stuk wilt vergroten en de ruimte daarvoor heeft rondom de woning, dan is het ook mogelijk om te gaan voor een aanbouw aan huis van 2 verdiepingen. Deze beide ruimtes staan dan vast aan de huidige woning en zijn met een deur bereikbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen als een extra slaapkamer en badkamer, die u nu misschien te kort komt.

Een aanbouw huis met 2 verdiepingen is wel heel ingrijpend en hier is bovendien een vergunning voor nodig. Het is daarom altijd aan te raden om hiervoor een afspraak in te plannen met een bouwbedrijf, die deze ideeën en de mogelijkheden met u bespreekt. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. denkt hierover graag met u mee!

Aanbouw woning Bouwbedrijf Wendelgelst

Wat zijn de voordelen van een aanbouw huis?

Nu u overweegt om een aanbouw aan huis te plaatsen, is het interessant om te weten wat de voordelen hiervan zijn. Zo kan een aanbouw een rijtjeshuis of tussenwoning een stuk aantrekkelijker maken. Niet alleen voor u op dit moment, maar ook voor als u uw huis ooit gaat verkopen. In deze paragraaf gaan we verder in op alle voordelen van een aanbouw huis.

1. Een aanbouw huis heeft meer leefruimte

Of u nu gaat voor een aanbouw of een overkapping, u creëert meer leefruimte in en rondom huis. Hoewel een grote tuin heel fijn kan zijn, brengt u uiteindelijk toch meer tijd door binnenshuis. Een extra ruimte voor de eettafel of een loungeplek, maar ook een ruimte om spullen op te brengen, kan daarom veel extra’s opleveren. Het kan net dat beetje zijn dat u nodig heeft om meer van uw woning te genieten.

2. Een verbouwing maakt verhuizen overbodig

Misschien overweegt u al even om uw huis te verruilen voor iets groters. Toch voelt het niet fijn om uw huidige huis te verlaten, omdat u dol bent op de locatie of vanwege de drukte op de woningmarkt. Een verbouwing, zoals een aanbouw, kan verhuizen overbodig maken. Het kan namelijk de ruimte creëren die u nodig heeft en het plezier in en rondom het huis vergroten.

Zeker wanneer u gaat voor een aanbouw aan huis met 2 verdiepingen, kan dit ontzettend veel doen voor uw ruimte in huis. Zo creëert u bijvoorbeeld beneden een mooie uitbouw aan uw woning voor een grotere woonkamer of leefkeuken en creëert u boven nog een extra slaapkamer. Wanneer u de ruimte in de tuin hiervoor heeft, zijn er opties genoeg!

3. U kunt uw aanbouw via de hypotheek financieren

Een aanbouw kan via de hypotheek gefinancierd worden, wanneer uw woning op dit moment meer waard is dan uw huidige hypotheek. U kunt dan een gedeelte van de overwaarde financieren om dit te investeren in uw huis, zodat deze waarde verder vergroot. Dit maakt het aantrekkelijker om een aanbouw te plaatsen en daarom kan het interessant zijn om hiervoor uw hypotheek- of financieel adviseur om advies te vragen.

4. De waarde van uw huis neemt toe

Een ander voordeel van een aanbouw aan uw huis is dat de waarde van uw huis hierdoor toeneemt. Zo wordt er bij de verkoop van een woning gekeken naar het aantal vierkante meters leefruimte en deze wordt veelal groter bij een aanbouw. Ook al gaat het bij u om een overkapping van hout of glas, dan levert dit in veel gevallen bij de verkoop ook een hoger bedrag op. Hierbij is het wel belangrijk dat de overkapping iets toevoegt aan de tuin en niet teveel van de tuin in beslag neemt. Het mooie is dat het uiteindelijk bij de verkoop vaak nog meer oplevert, dan u ervoor heeft betaald.

5. Een aanbouw is minder ingrijpend dan een uitbouw

Tot slot is het voordeel van een aanbouw ten opzichte van een uitbouw, dat de bouw van een aanbouw een stuk minder ingrijpend is. Dit komt doordat een aanbouw aan het huis wordt gebouwd en bij een uitbouw wordt ook de binnenmuur van de woning naar de uitbouw gesloopt. Zo heeft u tijdens de plaatsing van een aanbouw binnen in uw woning een stuk minder overlast, terwijl u alsnog een mooi resultaat te zien krijgt.

Wanneer u toch voor een uitbouw wilt gaan, ga dan voor een bouwbedrijf die eerst de uitbouw zo ver als mogelijk plaatst. Zo kan als de uitbouw af is, de muur doorbroken worden. Dit scheelt ontzettend veel overlast.

Wat zijn de kosten van een aanbouw aan huis?

Als u een aanbouw wilt plaatsen, dan is het handig om te weten wat dit van tevoren gaat kosten. Ook al kunt u (een deel) via de hypotheek meefinancieren, zo’n grote investering doet u niet zomaar.

De kosten van een aanbouw aan huis zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er een groot verschil tussen een aanbouw in de vorm van een overkapping en een metselstenen aanbouw aan huis. Bovendien hebben de maten, het aantal kozijnen, het glaswerk en in hoeverre de aanbouw wordt afgewerkt veel invloed op de prijs.

Voor een aanbouw aan huis, zoals een serre of een bijkeuken, betaalt u ongeveer tussen de € 13.000,- en € 30.000,-. De definitieve prijs is sterk afhankelijk van de grootte van de aanbouw en de mate waarin het wordt afgewerkt.

Voor een overkapping liggen de prijzen een stuk lager. De prijs van een overkapping begint ongeveer bij € 2.250,- en kan oplopen tot € 16.000,-. Ook hier speelt de grootte, de keuze in materiaal en de afwerking een grote rol in de totaalprijs. Zo kost een gesloten overkapping met zonnewering logischerwijs meer dan een open overkapping zonder extra’s.

Het is zoals u ziet erg lastig om een inschatting te maken van wat de door u gewenste aanbouw gaat kosten. Het is daarom het beste om een vrijblijvende offerte bij ons op te vragen. Wij maken graag een afspraak om langs te komen op locatie, de maten op te nemen en uw wensen te bespreken. Zo kunnen wij een prijsopgave maken aan de hand van uw wensen en budget. En weet u precies wat het gaat kosten en wat u daarvoor terugkrijgt.

Aanbouw woning Aannemersbedrijf Wendelgelst

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. helpt u met uw aanbouw

Wij komen graag bij u langs om uw woonsituatie te bekijken en uw wensen te bespreken. U ontvangt daarna van ons een vrijblijvende offerte zodat u de kosten van de aanbouw aan uw huis overzichtelijk op een rij heeft. Wij kunnen u ook helpen met het ontwerp en de technische tekening van uw aanbouw.

Wanneer u door Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. uw aanbouw laat plaatsen heeft u altijd één vast aanspreekpunt. Zo weet u zeker dat de communicatie op rolletjes verloopt. Dankzij onze eigen vakmensen en onze samenwerking met betrouwbare onderaannemers, zorgen wij voor een efficiënte planning. Zo veroorzaakt de verbouwing voor u zo min mogelijk overlast.

Wij hebben al meer dan 30 jaar ervaring met nieuwbouw, verbouw en onderhoud. Wij hebben door de jaren heen al verschillende soorten aanbouw gerealiseerd en dat laten wij zien middels onze pagina met gerealiseerde projecten. Hier ziet u precies wat we hebben uitgevoerd en hoe het eindresultaat is geworden. Het gewenste eindresultaat hopen we ook bij uw woning te mogen realiseren!

Hoe gaat het plaatsen van een aanbouw in zijn werk?

Een plaatsen van een aanbouw gebeurt natuurlijk niet vaak in uw leven. Hoogstwaarschijnlijk is dit de eerste keer en bent u benieuwd wat er allemaal bij komt kijken. Hoe groter uw aanbouw wordt, hoe meer tijd het in beslag kan nemen, maar in de meeste gevallen kan de basis van de aanbouw na drie weken al staan. Na die drie weken kunnen we aan de slag met het verder afwerken van de aanbouw in hoeverre u dat wilt. Dat valt reuze mee toch?

Als u een afspraak heeft gemaakt, dan komen wij eerst langs op locatie. We bespreken al uw ideeën voor de aanbouw en uw budget. Aan de hand hiervan kunnen wij een vrijblijvende offerte en bouwtekening maken. Geeft u hier akkoord op? Dan plannen wij de startdatum in voor onze werkzaamheden. De werkzaamheden zien er (afhankelijk van het type aanbouw) vanaf de startdatum bij het plaatsen van de aanbouw als volgt uit:

 • In week 1 beginnen we met de basis. We starten met het eventuele heiwerk, grondwerk, de fundering en de vloer van de aanbouw.
 • In week 2 gaan we verder met de bouw van de staalconstructie, het opbouwen van de wanden, het plaatsen van de eventuele kozijnen en de dakconstructie.
 • In week 3 wordt de dakconstructie afgerond. We zetten de werkzaamheden dan voort met het plaatsen van het glaswerk, de deur(en) en het storten van de dekvloer. Wanneer de dekvloer droog is, kunnen we eventueel verder met de afwerking. Dit kan zijn: de verdere afwerking van de vloer, het stukadoorswerk, schilderwerk.

Het kan altijd iets anders verlopen, maar u kunt deze planning altijd bespreken met uw vaste contactpersoon. Wij houden u uiteraard ook op de hoogte van de verloop van de werkzaamheden, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Waarom zou u kiezen voor Bouwbedrijf Wendelgelst B.V.?

Waarom zou u kiezen voor Bouwbedrijf Wendelgelst B.V.? Als bouwbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring en met een vaste groep vakmensen helpen wij u graag naar het gewenste resultaat. Bij ons draait alles om een hoge kwaliteit en een goede communicatie. Wij bouwen uw aanbouw daarom ook niet Prefab, maar bouwen alles bij u op locatie. Zo wordt alles precies afgesteld op uw huidige woning en sluit hij daar ook het mooiste bij aan. U zit daardoor eveneens niet vast aan standaard maten, kleuren of materialen, maar kunt precies kiezen wat u bij uw woning vindt passen. En mocht u dat lastig vinden, dan helpen wij daar graag bij!

Door onze vorige klanten worden we gemiddeld beoordeeld met een 9,4. Een hoog cijfer dat aansluit bij onze waarden van een hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en betrokkenheid. U kunt alle beoordelingen hier lezen, maar deze over het plaatsen van een aanbouw aan huis lichten we graag even uit:

“Wij hebben door Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. een aanbouw/uitbouw laten plaatsen aan onze bestaande woning. Vanaf het eerste bezoek tot de uiteindelijke oplevering is alles goed overlegd en alle afspraken nagekomen. Er wordt meegedacht over de situatie aangezien er in het werk altijd onvoorziene situaties voordoen, maar deze zijn altijd in goed overleg opgelost. Ook de 2 vaste medewerkers die bij ons aan het werk zijn geweest (Kevin en Gijs) zijn toppers. Kortom, wij zijn meer dan tevreden. Een echte aanrader.”

Wij zijn als bouwbedrijf ook aangesloten bij BouwGarant. BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw. Dit keurmerk toont aan dat een bedrijf professioneel te werk gaat, met de benodigde diploma’s en verzekeringen. Aannemers die hierbij zijn aangesloten worden geregeld getest op hun vakmanschap, kwaliteit en betrouwbaarheid. Bij BouwGarant kunt u als klant terecht met klachten, maar eventueel ook om uzelf extra te verzekeren bij een groot project, zoals het plaatsen van uw aanbouw.

Neem contact op voor meer informatie

Heeft u interesse of een specifieke vraag? Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is actief in de omgeving van Haarlem, Amstelveen, Hoofddorp, Aalsmeer, Heemstede, Haarlemmermeer en Nieuw-Vennep. Wanneer u woonachtig bent in deze omgeving, dan helpen wij u graag met al uw vragen of uw aanbouw op maat.

Zit u nog met bepaalde vragen of zou u graag een afspraak maken om uw wensen te bespreken? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0297 – 34 06 34 of via het contactformulier.

Ook interessant: Aannemersbedrijf, Aanbouw woning, Uitbouw

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen