Uitbouw woning

Uitbouw woning Bouwbedrijf Wendelgelst

Wilt u een uitbouw aan uw woning realiseren? Met een uitbouw creëert u extra woon- en leefruimte door een bestaande ruimte uit te breiden. Zo hoeft u voorlopig niet te verhuizen en kunt u gewoon in uw huidige huis blijven wonen. Of u nu uw woonkamer, keuken, slaapkamer of een andere ruimte in de woning wilt uitbouwen, onze vakmensen zijn u graag vakkundig van dienst.

Wat is een uitbouw woning?

Bij een uitbouw woning is de bestaande ruimte van een woning vergroot. Zo is er bijvoorbeeld een gedeelte aan de achterkant van de woning aangebouwd, om de ruimte achterin het huis te vergroten en een leefkeuken te creëren. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een uitbouw op de eerste verdieping voor een extra grote slaap- of badkamer of voor een uitbouw aan de zijkant van de woning voor bijvoorbeeld een grotere woonkamer. De opties bij een uitbouw zijn eindeloos!

Bij een uitbouw is het altijd de bedoeling om een bestaande ruimte te vergroten. De tussenmuur wordt hierbij dan ook verwijderd en er wordt één grote ruimte gecreëerd. Deze nieuwe ruimte loopt na de verbouwing vloeiend over in de rest van de woning, waardoor u vrijwel niet meer kunt zien dat het om een uitbouw gaat.

Stel nu zelf uw uitbouw samen met onze online tool!

Is het aanbouw of uitbouw?

Een aanbouw is dus niet hetzelfde als een uitbouw. Bij een aanbouw huis wordt er een ruimte gecreëerd die los staat van de huidige woning. Deze ruimte is alleen toegankelijk via een deur of via buiten en is niet een ruimte die met een opening aan de woning vastzit. Een aanbouw aan de zijkant van de woning is bijvoorbeeld een garage en een aanbouw aan de achterkant kan een overkapping of een serre zijn.

Bij een uitbouw woning is meestal de achterzijde van de woning uitgebouwd. Hier is een aantal meter aangebouwd om de huidige woning te vergroten. Dit kan ook een houten of glazen uitbouw zijn, mits deze maar direct aan het huis geplaatst is en zonder deur te bereiken is.

Wanneer u zich dus afvraagt: is het aanbouw of uitbouw? Dan kunt u dit herkennen aan het volgende: een uitbouw is het direct vergroten van de woning en is zonder deur toegankelijk, terwijl een aanbouw een losse ruimte is, die alleen toegankelijk is via een deur of via buiten.

Voordelen van een uitbouw woning

Is uw huis te klein geworden voor u of uw gezin? Komt er gezinsuitbreiding, worden de kinderen groter en heeft u behoefte aan meer ruimte? Wilt u comfortabeler kunnen leven in uw huis of heeft u behoefte aan een nieuwe indeling van uw woning of bedrijfspand?

Wat de reden ook is, een uitbouw van uw woning zorgt voor extra leefruimte en wooncomfort. De uitbreiding van de bestaande ruimte met een uitbouw heeft verschillende voordelen en die lichten wij u graag toe!

1. Het vergroot uw ruimte binnenshuis

Wellicht zou u op dit moment liever meer meubels of grotere meubels kwijt willen in uw huis. Of wilt u een verjaardag kunnen vieren met al uw familie en vrienden rond de tafel. Of wilt u simpelweg een grotere keuken om meer ruimte te hebben tijdens het koken. Een uitbouw aan uw woning creëert met slechts een paar meter al zoveel extra ruimte binnenshuis. Dit kan net dat beetje ruimte zijn dat u nodig heeft om optimaal van uw huidige woning te blijven genieten. Het uitbouwen van uw woning vergroot daarom niet alleen uw ruimte, maar ook uw leefplezier.

2. U kunt meer lichtinval creëren

Stel dat uw huis op dit moment heel donker is, dan kan het erg lastig zijn om extra licht te creëren. Een raam kan niet zomaar aan iedere zijde van het huis geplaatst worden en ook heeft u misschien geen ruimte om op dit moment achterin huis een pui te plaatsen met grote ramen en openslaande deuren. Door extra ruimte te creëren aan uw woning, ontstaat de mogelijkheid om meer lichtinval te creëren. Zo kunt u de zijdes en de achterkant voorzien van grote ramen of openslaande deuren, maar ook op de bovenkant van de uitbouw kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een mooie lichtstraat. Meer licht laat de ruimte groter ogen, dus daarmee komt u sowieso al een heel eind!

3. Het is niet nodig om te verhuizen

Misschien staat u al even op het punt van verhuizen, omdat uw huidige woning te klein is. Uzelf informeren over een uitbouw is dan helemaal geen gek idee. Met een uitbouw aan huis maakt u het mogelijk om uw huidige huis te vergroten en daarmee precies de extra ruimte te creëren die u nodig heeft.

Zo is het mogelijk om te kiezen voor een uitbouw aan de zijkant van een woning met twee verdiepingen, om uw slaapkamer groter te maken. En met een aanbouw aan de zijkant van uw woning kunt u zelfs een extra slaapkamer creëren. De mogelijkheden bij uw eigen woning zijn eindeloos. Het is daarom niet altijd nodig om meteen de dozen in te pakken en te verhuizen.

4. Een uitbouw via de hypotheek financieren

Wanneer u al enige tijd in uw woning woont en de waarde van uw woning inmiddels lager ligt dan de hypotheek, dan is het in veel gevallen mogelijk om een uitbouw via de hypotheek te financieren. Uw uitbouw wordt dan gerealiseerd op basis van uw huidige overwaarde. Het kan dus interessant zijn om te informeren bij uw hypotheek of een financieel adviseur wat voor u de mogelijkheden zouden zijn.

5. Het is een investering in uw huis

Een uitbouw brengt kosten met zich mee, maar in de meeste gevallen is het ook een investering in uw huis. Zeker wanneer u de ruimte heeft, vanwege een grote tuin, dan kan de waarde van uw woning flink toenemen na het plaatsen van een uitbouw. Wanneer u uw woning verkoopt, wordt er namelijk gekeken naar het aantal vierkante meters leefruimte en deze wordt groter met een uitbouw. Meestal levert een uitbouw uiteindelijk zelfs nog meer op, dan de daadwerkelijke investering. Het is het dus meer dan waard, zowel op dit moment als voor in een later stadium.

6. Een uitbouw woning kan zonder vergunning

Voor het plaatsen van een uitbouw is niet altijd een vergunning nodig. Wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden, kunt u uw uitbouw vergunningsvrij laten bouwen:

 • De uitbouw staat binnen 2,5 meter aan de achterzijde van de bestaande woning
 • De uitbouw heeft mag niet hoger zijn dan de bestaande woning en heeft een maximale hoogte van 4 meter
 • De uitbouw mag maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping uitkomen

Wilt u aan de voorkant of zijkant van de woning uitbouwen? Dan kan het zo zijn dat er een vergunning nodig is, omdat dit invloed heeft op het straatbeeld. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met de gemeente, maar een aannemer als Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. kan dit ook voor u uit handen nemen.

Wat kost een uitbouw?

U heeft waarschijnlijk een prijs in uw hoofd dat u wilt uitgeven voor het realiseren van een uitbouw. Daarom vraagt u zich af: wat kost een uitbouw? De kosten van een uitbouw kunnen variëren tussen € 13.000,- en € 50.000,-. Deze prijsindicatie is ontzettend breed en zegt eigenlijk nog heel weinig over wat uw uitbouw gaat kosten. Niet iedere uitbouw is namelijk hetzelfde en vooral de maten van de uitbouw spelen hierbij een belangrijke rol.

Wij hebben daarom speciaal voor u een tool, waarbij u zelf uw uitbouw kunt samenstellen. In deze tool kunt u precies aangeven om wat voor type gevel, uitbouw en welke kleur van de kozijnen het gaat. U klikt vervolgens de uitbouw aan die u het meeste aanspreekt, vult de maten en een aantal laatste specificaties in en wij nemen contact met u op voor een afspraak!

Tijdens onze afspraak krijgt u alvast ons eerste voorstel te zien naar aanleiding van de gegevens die u heeft achtergelaten. Uiteraard bespreken we nog eventuele verdere wensen en bekijken we de situatie om te kijken wat er mogelijk is. We meten zelf de maten nog even exact op en u ontvangt persoonlijk de definitieve offerte. Zo weet u dus precies wat een uitbouw naar wens zou kosten en dat geheel vrijblijvend.

Weet u niet welke uitbouw het beste past bij uw type woning en situatie? Ook dan kunnen wij u natuurlijk helpen! Neem dan contact met ons op voor een afspraak en dan bespreken we de wensen op locatie.

Uitbouw woning voorbeelden

Wat zijn de verschillende uitbouw mogelijkheden? Hoe kan een uitbouw eruit komen te zien? In deze paragraaf laten we verschillende uitbouw woning voorbeelden zien, maar u kunt ook eens kijken tussen onze projecten voor een goed beeld van woning uitbouwen die wij hebben gerealiseerd.

Glazen uitbouw

Een glazen uitbouw is helemaal van deze tijd. Waar een glazen uitbouw vroeger vooral veel kou opleverde, kan een uitbouw met glazen dak met de juiste stand van de zon nu juist extra warmte opleveren. Bovendien is een glazen uitbouw de perfecte oplossing om meer licht te creëren in huis, wat automatisch zorgt voor een adembenemend interieur.

Wanneer u kiest voor een glazen uitbouw, dan is het mooi om te kiezen voor zowel een glazen dak als vouwwanden. Zo krijgt u de ultieme binnen-buitenbeleving, omdat u de deur volledig open kan schuiven. Zeker met de warme dagen maakt dit het een heerlijke ruimte om te vertoeven. Een glazen uitbouw kan bijvoorbeeld een uitbouw van de woonkamer of keuken zijn en loopt naadloos in elkaar over!

Houten uitbouw

Hout is ook een populair materiaal om een uitbouw van uw woning mee te creëren. Soms past het net iets beter bij het huis of de omgeving. Een houten uitbouw kan heel mooi zijn in een natuurrijke omgeving, bij een huis met een groene tuin. Of bij een wat ouder huis, waarbij het contrast te groot zou worden met een nieuwe steenkleur.

Bovendien kan de keuze voor hout ook zeker een voordeel opleveren op de kosten van uw uitbouw. De kosten van een houten uitbouw liggen namelijk relatief een stuk lager, dan die van een klassieke uitbouw van steen. Bij een houten uitbouw is het ook heel mooi om direct een houten aanbouw te creëren in de vorm van een overkapping. Dit loopt namelijk heel mooi in elkaar over. Een houten aanbouw aan uw woning past perfect bij een landelijk huis, omdat u de natuurlijke elementen op deze manier mooi van binnen naar buiten laat overlopen.

Moderne uitbouw

Bij een moderne uitbouw ziet u veelal een mix tussen veel glas, zwarte kozijnen en muren van wit steen. Wanneer u een moderne woning heeft, sluit een moderne uitbouw daar natuurlijk bij aan. Maar met een moderne uitbouw kunt u ook bij een ander type huis een mooi statement neerzetten. Zeker wanneer het matcht met uw interieur, kunt u dit aan de buitenkant op die manier door laten schemeren.

Ook al is de uitbouw van uw woning modern, dan is een mix met natuurlijke elementen alsnog mogelijk. Zo ziet u bij de moderne uitbouw ook wel eens houten accenten, gevelbekleding en zelfs een uitbouw met een plat dak met een tuintje erbovenop. Alles is mogelijk, dus denk daarom goed na over wat u graag terugziet in uw uitbouw, wat goed past bij uw huis en wat het beste past bij de omgeving.

Opbouw op uitbouw

Een opbouw op uitbouw is ook een optie. Dit is in feite een uitbouw, maar dan op een bestaande uitbouw. Dit wordt ook wel een dakopbouw genoemd. Voor een dakopbouw is een vergunning nodig, omdat het gaat over de tweede of derde verdieping van de woning.

Een dakopbouw is een mooie manier om uw bestaande woning nog verder uit te breiden. Door een grotere slaapkamer te creëren, zodat u bijvoorbeeld eindelijk ruimte heeft voor een inloopkast. Of juist de badkamer op deze manier groter te maken, zodat u ruimte krijgt voor een bad of een badkamer met een toilet. Een opbouw op een uitbouw kan veel nieuwe gemakken met zich meebrengen, zonder dat u ruimte inlevert op uw ruimte in de tuin. Mocht u dit overwegen, neem dan zeker eens contact met ons op voor de mogelijkheden.

Een garage uitbouwen

Niet iedere garage is groot genoeg om alles erin kwijt te kunnen. Soms staat een garage vol met spullen en past de auto er niet meer bij, of juist andersom. Het kan dan interessant zijn om de garage uit te bouwen. Dit werkt hetzelfde als de uitbouw van uw directe woning. Er kan namelijk een uitbouw gebouwd worden die direct aansluit op de garage, zodat u een paar meter extra ruimte heeft. De uitbouw kan eventueel ook worden voorzien van ramen of een lichtkoepel, zodat u ook met daglicht aan uw hobby’s kunt werken.

Dakkapel of een nokverhoging

Wanneer u meer ruimte zou willen op de tweede verdieping of op zolder, dan behoren een dakkapel of een nokverhoging tot de mogelijkheden. Een dakkapel is een uitbouw, maar dan op zolder. Door een dakkapel kunt u veel meer ruimte en licht creëren op de bovenste verdieping.

Een andere optie is een nokverhoging. Deze wordt ook op het dak geplaatst, maar verhoogt de nok van het dak. Een nokverhoging loopt daardoor iets verder door dan een dakkapel. Wanneer uw dak erg schuin loopt of het plafond op zolder erg laag is, kan een nokverhoging helpen om deze ruimte meer te benutten. U kunt er dan namelijk veel beter staan. Ideaal als u bijvoorbeeld op zolder een extra slaapkamer wilt!

Uitbouw-in-Aalsmeer-met-duurzame-bamboe-gevelbekleding

Tips voor de uitbouw van uw woning

Een uitbouw plaatsen doet u niet dagelijks. Toch zijn er zeker een aantal dingen waar u op kunt letten voor u een uitbouw laat plaatsen. Wij helpen u graag op weg met tips voor de uitbouw van uw woning, zodat deze straks echt is, zoals u in gedachten heeft.

1. Kies voor een uitbouw die bij uw woning past

Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend: kies voor een uitbouw die bij uw woning past. Toch zijn er nog steeds talloze voorbeelden te zien van uitbouwen die niet passen bij het type huis. Zo staat een houten uitbouw niet mooi bij iedere woning, maar is ook niet iedere gevelsteen net zo gemakkelijk te combineren. Zo kunt u soms heel goed zien dat een uitbouw nieuwer is dan het huis en kan het soms helpen om voor een iets donkerdere steen te gaan.

Wanneer u een uitbouw wilt laten plaatsen, helpt het om er eerst naar te laten kijken door een expert. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. heeft 30 jaar ervaring met verbouwingen, zoals uitbouw en aanbouw, en kan u daarom goed adviseren over wat past bij uw type woning. Aan de hand van het advies en uw persoonlijke smaak, kunt u vervolgens een uitbouw kiezen waarvan u zeker weet dat het mooi gaat staan.

2. Bezuinig niet op deuren en ramen

Hoe meer kozijnen, hoe duurder een uitbouw over het algemeen wordt. Probeer hier echter niet te veel op te bezuinigen, want de deuren en ramen kunnen een uitbouw echt maken. Kijk maar eens naar de voorbeelden van een glazen uitbouw. U ziet wat het licht doet met de ruimte. Het lijkt optisch nog groter en het zorgt voor een fijne binnen-buitenbeleving. Door een uitbouw met veel licht wordt uw leefruimte niet alleen (optisch) groter, maar heeft u er ook veel meer plezier van.

Het is zonde om achteraf te denken: had ik daar nu toch maar een extra raam geplaatst of was ik nu toch maar gegaan voor een vouwwand. Het is een hele investering, maar besparen op deuren en ramen is echt zonde. Bespaar dan eerder op iets wat u zelf kunt afwerken, zoals de vloer of het schilderwerk.

3. Kies voor de charme van een uitbouw op maat

Hoewel er tegenwoordig heel veel mogelijk is op het gebied van Prefab, is een uitbouw op maat nog steeds een aanrader. Bij een uitbouw op maat heeft u namelijk de mogelijkheid om echt alles naar wens uit te laten voeren en bent u ook een stuk flexibeler wat aanpassingen betreft.

Daarnaast wordt er bij Prefab vaak gebruik gemaakt van steenstrips, maar is het juist mooier om te kiezen voor een uitbouw van vol metselwerk. Prefab maakt het lastig om een uitbouw echt passend te laten maken aan uw huidige woning. Zo heeft u nog maar beperkte keuze in gevelstenen of -bekleding en zit u ook vast aan de standaard maten.

4. Goede isolatie en verwarming

Een uitbouw plaatst u maar één keer, dus u kunt het best alles in één keer goed doen. Aangezien een uitbouw direct aan uw woning komt te staan, is een goede isolatie en verwarming ook op deze plek van het huis erg belangrijk. Ga voor een goede beglazing als er veel gebruik wordt gemaakt van glas, maar laat het ook volgens de nieuwste maatstaven isoleren en trek waar mogelijk ook de verwarming door. Zo voorkomt u dat de uitbouw straks het koudste plekje is van het huis, terwijl u deze ruimte juist zo graag wilt benutten.

5. Maak één geheel van de woning en de uitbouw

Na de plaatsing van uw uitbouw is het vast even wennen dat u nu zoveel ruimte over hebt. Het is heel gemakkelijk om daar nu wat extra meubels weg te zetten, maar pas op dat u daardoor niet een los gedeelte van de uitbouw maakt. Zo valt het namelijk heel erg op dat het een uitbouw is en voelt de woning veel minder aan als één geheel.

Probeer in plaats daarvan de gedeeltes van uw woonkamer of keuken verder door te schuiven naar achteren. Kies bijvoorbeeld voor een grotere eettafel of laat uw keuken doorlopen in de uitbouw van uw woning. Zo voorkomt u dat het losse gedeeltes worden en oogt de uitbouw als een onderdeel van uw huis.

Uitbouw woning Heemstede

Hoe gaat een uitbouw plaatsen in zijn werk?

Bij een uitbouw plaatsen hanteert Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. een vaste planning. Zo weet u precies waar u aan toe bent en hoe lang een uitbouw plaatsen in beslag neemt. Hoe meer u uw uitbouw af wilt laten werken, hoe langer het kost, maar de basis van de uitbouw kan in drie weken al staan! Dat maakt een uitbouw heel aantrekkelijk om snel de woning groter te maken en in te delen naar uw wensen.

We beginnen natuurlijk met het bespreken van uw wensen en aan de hand hiervan maken we een bouwtekening. Wanneer u hier akkoord op geeft plannen we een datum in voor de start van onze werkzaamheden. Vanaf deze datum ziet de planning bij het plaatsen van een uitbouw aan uw woning er als volgt uit:

 • In week 1 starten we de werkzaamheden aan de buitenzijde van de woning. We starten dan met het heiwerk, grondwerk, de fundering en de vloer van de uitbouw.
 • In week 2 vervolgen we de bouw met de staalconstructie, de wandopbouw, de plaatsing van eventuele kozijn(en) en de dakconstructie.
 • In week 3 maken we de dakconstructie af. Daarna gaan we verder met het plaatsen van de beglazing en storten we de dekvloer. Wanneer deze droog is, beginnen we met de werkzaamheden binnen de woning. We gaan de muur tussen de twee ruimtes doorbreken en de ruimte vormt nu één mooi geheel. De ruimte is nu casco opgeleverd.
 • In de weken daarna kan naar wens de uitbouw verder worden afgewerkt. Denk hierbij aan de afwerking van de vloer, stukadoorswerk en schilderwerk. Zo wordt de uitbouw één geheel met de huidige woning.

De precieze planning kan altijd verschillen per type uitbouw en de weersomstandigheden. Wanneer u bij ons de uitbouw laat plaatsen heeft u altijd één contactpersoon die u op de hoogte houdt van de planning en hoe de werkzaamheden verlopen.

Waarom kiest u voor Bouwbedrijf Wendelgelst B.V.?

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. helpt u graag met het realiseren van uw uitbouw. Met onze 30 jaar ervaring hebben wij al verschillende soorten verbouwingen gerealiseerd. Zo ziet u bij onze projecten meerdere voorbeelden van een uitbouw aan huis. Niet iedere uitbouw is hetzelfde en dat weten wij maar al te goed. Wanneer u ons inhuurt voor uw uitbouw, dan bent u zeker van een hoge kwaliteit. Zo zijn wij aangesloten bij BouwGarant, waar wij worden beoordeeld op onze vakmanschap, kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo staan wij niet alleen garant voor iets moois, maar weet u ook zeker dat wij over de juiste diploma’s en verzekeringen bezitten.

Bovendien worden wij door onze klanten gemiddeld beoordeeld met een 9,4. Wij weten wat kwaliteit is en streven daar dagelijks naar. Zo bouwen wij uw uitbouw bijvoorbeeld alleen met degelijk steenmetselwerk, dat aansluit bij de rest van uw woning. Wij werken niet met steenstrips en kant-en-klaar concepten, zoals u dat bij Prefab vaak ziet. En u hoeft pas te betalen als de uitbouw aan uw woning helemaal af is!

Tot slot werken wij samen met een vaste groep vakmensen en betrouwbare onderaannemers. Zo proberen wij altijd zo min mogelijk overlast te veroorzaken en hopen wij dat u zo snel mogelijk van uw nieuwe uitbouw kunt gaan genieten. Wanneer er iets is, kunt u dat altijd bespreken met uw vaste contactpersoon. Wij staan voor een hoge kwaliteit en betrokkenheid.

Uitbouw Hoofddorp woning

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een uitbouw aan uw woning en wat de kosten zijn voor de uitbouw van uw dromen? Wij komen graag bij u langs om de uitbouw in te meten, uw wensen te bespreken en aan de hand hiervan een vrijblijvende offerte op te maken. Neem hiervoor contact met ons op voor een afspraak of geef direct uw wensen door via de uitbouw tool!

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is gevestigd in Rijsenhout. U kunt ons inschakelen als aannemer voor uw woning in de regio Haarlem, Amstelveen, Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Aalsmeer, Heemstede en Haarlemmermeer. Naast uw uitbouw staan wij ook voor u klaar als het gaat om nieuwbouw, verbouw of onderhoudswerkzaamheden.

Ook interessant: Uitbouw, Wat kost een uitbouw, Stel uw eigen uitbouw samen.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen