Boerderij verbouwen

Wanneer u een boerderij heeft gekocht of een boerderij heeft, dan kan het tijd zijn voor een verbouwing. Misschien is de boerderij of de woonruimte bij de boerderij verouderd en is het toe aan een renovatie. Of wilt u de (schuur van de) boerderij om laten bouwen tot een woning. Heeft u plannen om uw boerderij te verbouwen? Dan helpt Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. u graag op weg!

Boerderij verbouwen

Een boerderij verbouwen is een groot project, waar veel bij komt kijken. Wanneer de boerderij verouderd is, dan is het verstandig om hier met een specialist naar te kijken. Zo weet u precies wat er nodig is om uw boerderij te verbouwen tot een moderne boerderij van deze tijd. Wilt u weten wat de verbouwing van uw boerderij gaat kosten? Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. komt graag bij u langs om uw wensen te bespreken en een vrijblijvende offerte op te stellen. Neem contact met ons op en maak direct een afspraak.

Aangezien er verschillende mogelijkheden zijn voor het verbouwen van uw boerderij, zoals een oude boerderij renoveren of bijvoorbeeld een stal ombouwen tot woning, geven we hieronder meer uitleg en tips per soort verbouwing. Zo weet u precies waar u aan toe bent en waar u extra op moet letten.

Boerderij stal of schuur verbouwen tot woning

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker: een boerderij stal of schuur verbouwen tot woning. Of het achterhuis van een boerderij verbouwen om het bij het voorhuis te betrekken. Zeker wanneer de boerderij altijd in de familie heeft gezeten, hecht u veel waarde aan alle details en voelt het echt als uw thuis. U wilt dan ook niets liever dan van deze oude werkplek of een gedeelte daarvan een plek maken om te wonen. Met een renovatie tot woonboerderij maakt u dit mogelijk!

Het wonen in een oude boerderij of een oud gedeelte van een boerderij is iets wat helemaal bij deze tijd past. Veel oude boerderijen worden na de aankoop opgeknapt en zo gerenoveerd dat ze geschikt zijn om in te wonen. Er zijn hiervoor echter wel veel verschillende stappen die ondernomen moeten worden. Stappen waar u in eerste instantie niet zo snel aan denkt. Wanneer u een stal of schuur wilt verbouwen tot woning, dient u rekening te houden met de volgende punten:

 • Het ontwerp van uw woonboerderij en het aanvragen van vergunningen
 • De constructie controleren en waar nodig versterken
 • De volledige isolatie van de stal, schuur of ander gedeelte van de boerderij
 • De boerderij opdelen in verschillende ruimtes en kamers
 • De kozijnen vervangen en het plaatsen van het glas en de deuren
 • Het installeren van een verwarmingssysteem
 • Het aanleggen van leidingen voor elektra, (warm) water en riolering
 • Het plaatsen van een keuken en badkamer
 • Het afwerken van de woning, waaronder de vloer en wanden

Het ontwerp van uw woonboerderij

Een boerderij verbouwen begint natuurlijk met het onderdeel waar u wellicht heel erg naar uitkijkt: het ontwerp. Met het ontwerp krijgt uw idee om een stal of schuur om te bouwen tot een woning steeds meer vorm. Bij een ontwerp is het verstandig om eerst goed voor uzelf na te gaan wat u precies wilt realiseren. Wat wilt u allemaal terugzien in uw woning? Welke oude details wilt u graag behouden en welke niet? Hoeveel kamers wilt u en hoe ruim wilt u dat deze kamers zijn?

Wanneer u voor uzelf na heeft gedacht over de basis, kan het helpen om een expert in te schakelen voor het uiteindelijke ontwerp. Een aannemer of een architect kan u hierbij helpen. Zij luisteren naar uw wensen en kijken hoe zij de boerderij het beste kunnen indelen. Zo zorgt u ervoor dat u een logische indeling krijgt, met alles wat u nodig heeft. Tevens kan een aannemer direct met u meekijken op locatie naar de staat waarin de boerderij zich verkeerd en welke aanpassingen er gedaan moeten worden om het pand leefbaar te maken.

De isolatie van een oude boerderij

Een oude boerderij is meestal nog niet geïsoleerd. Wilt u er een woning van maken, dan vergt de isolatie dus absoluut uw aandacht. Zo voorkomt u dat de warmte van uw verwarming verloren gaat en zit u er over het algemeen ook een stuk warmer bij. Nu u toch aan het verbouwen bent, kunt u het beste de basis meteen goed aanpakken!

Wanneer u uw boerderij wilt isoleren, kunt u het beste kijken naar alle onderdelen van isolatie. Denk hierbij aan het dak, de vloer, de binnen- en buitenmuren. Ook het glas is een vorm van isolatie. Houdt u dezelfde kozijnen? Dan kunt u het beste kiezen voor HR++ glas. Gaat u voor een kozijn renovatie? Kies dan voor triple glas, aangezien dit het beste isoleert.

De boerderij renoveren en verduurzamen

Buiten het isoleren van een boerderij is het goed om na te denken over andere onderdelen die u kunt verduurzamen. Bij een renovatie van een boerderij tot een woonboerderij is het vaak zo dat de hele ruimte eerst gestript wordt en alles vanaf nul opnieuw wordt opgebouwd. Dit biedt de mogelijkheid om de basis van de ruimte meteen goed aan te pakken.

Het is daarom heel erg belangrijk om een goed ontwerp en een planning te maken, waar u 100 procent tevreden over bent. Zo weet u wat er moet gebeuren en kunt u aan de hand daarvan de werkzaamheden (laten) uitvoeren. Voor het verduurzamen van uw woonboerderij kunt u bijvoorbeeld denken aan het laten leggen van vloerverwarming en ervoor kiezen om uw huis te verwarmen met een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Bovendien heeft u de mogelijkheid om de boerderij direct te voorzien van allerlei moderne technieken, zoals airco en direct te kiezen voor een gasvrije woning!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en in hoeverre dit past in uw budget? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Boerderij verbouwen tot twee woonhuizen

Een boerderij verbouwen is een groot project. Des te mooier als u dit project kunt combineren, zodat er uiteindelijk van één boerderij, twee huizen gemaakt kunnen worden, toch? Zo bespaart u uzelf de moeite om twee boerderijen te kopen, maar eveneens scheelt dit in de kosten, die u misschien zelfs kunt splitsen met de andere bewoners. Alleen is dit wel zo gemakkelijk? Heeft u de droom om een boerderij te verbouwen tot twee woonhuizen? Of u nu al een boerderij heeft waar u twee huizen van wilt maken, of een boerderij op het oog heeft, wij vertellen u graag wat de mogelijkheden hierin zijn.

Om met de deur in huis te vallen: het splitsen van een woning is niet altijd mogelijk. U heeft hiervoor namelijk toestemming en bepaalde vergunningen nodig van de gemeente. Sommige gemeentes staan het splitsen van een woning niet of alleen in bepaalde wijken toe. Het is daarom belangrijk om eerst na te vragen bij uw gemeente wat de regels precies zijn. Is het mogelijk? Dan dient u een splitsingsvergunning aan te vragen, zodat beide woningen in het kadaster kunnen worden vastgelegd. Zo kan de het tweede woonhuis ook apart verkocht worden, mocht dat nodig zijn.

Is het mogelijk vanuit de gemeente om de boerderij te verbouwen tot twee woonhuizen, dan zijn er voor uzelf alleen nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Wanneer u het huis bijvoorbeeld gaat delen met uw naasten, houd er dan ook rekening mee hoe u het zou vinden als zij op een gegeven moment verhuizen en de woning te koop komt te staan. Er komen dan wel nieuwe mensen naast u wonen, tenzij u zelf de woning weer terugkoopt.

Verder dient u beide woningen te voorzien van alle basiselementen. Zo heeft iedere woning een eigen toilet, badkamer, keuken, voordeur en huisnummer nodig. De voordeur mag ook in een trappenhuis of gedeelde gang zijn, zolang deze maar losstaat van de andere woning.

Kan het vanuit uw gemeente en heeft u geen probleem met de eisen, die bij een boerderij verbouwen tot twee woonhuizen komen kijken? Dan kunt u gaan nadenken over de verbouwing en de indeling van uw boerderij. Bij het opsplitsen van een woning is de indeling, maar ook de isolatie tussen beide woningen van groot belang. U wilt namelijk zo min mogelijk overlast hebben van uw buren.

Oude boerderij verbouwen

Het kan ook zijn dat u op dit moment werkt in een boerderij en dat deze toe is aan een renovatie. U kunt ervoor kiezen om uw boerderij te slopen en opnieuw op te bouwen, maar u kunt er ook voor kiezen om uw huidige boerderij te verbouwen. Met zowel een verbouwing als een renovatie kunt u uw boerderij anders indelen, het uiterlijk veranderen of moderniseren. Wanneer uw boerderij al honderden jaren oud is en u misschien nieuwe plannen heeft voor uw bedrijf, dan is het investeren in een verbouwing erg interessant. Bepaalde onderdelen zijn dan simpelweg toe aan vervanging of vernieuwing.

Wij helpen u graag bij het moderniseren van uw boerderij, ook als het om de zakelijke kant gaat. Ieder bedrijfspand is wel eens toe aan een opknapbeurt, zo ook een boerderij. Wat dacht u van het achterhuis verbouwen, een nieuwe vloer, extra plaatsen in de stal, of de boerderij uitbouwen om meer ruimte te creëren? Bij het verbouwen van de boerderij kan ook meteen gekeken worden naar het aansluiten van (extra) elektriciteit, voor bijvoorbeeld nieuwe machines, zoals melkrobots. Wat uw plannen ook zijn, wij als aannemersbedrijf luisteren graag naar uw wensen en stellen aan de hand hiervan een vrijblijvende offerte voor u op.

Woonboerderij verbouwen

Heeft u al een woonboerderij of wilt u er één kopen? Bij een reeds gerenoveerde boerderij, zijn vaak al verschillende verbeteringen doorgevoerd. Toch kan het zijn dat er inmiddels alweer nieuwe verbeteringen nodig zijn of dat de verbeteringen van destijds niet voldoende zijn om bijvoorbeeld de kou van buiten tegen te gaan. Woonboerderijen verbouwen, zoals de typische stolpboerderij uit Noord-Holland, is een intensief project. Soms zijn daardoor bepaalde zaken aan de woning nog niet gerenoveerd of kunnen ze nog beter.

Wilt u uw huis renoveren of uw woonboerderij, zoals de stolpboerderij, verbouwen? Kijk dan goed naar het energierapport van uw woning. Zo kunt u zien wat er tot nu toe al is gedaan aan de verduurzaming van uw woning en wat u eventueel kunt verbeteren. Verder kunt u ook alvast voor uzelf de wensen op een rijtje zetten, wat zijn de dingen die u graag anders wilt aan uw woning? Bij een boerderij zijn er namelijk vaak details die behouden moeten worden, zeker als het gaat om een monumentale boerderij.

Bent u klaar om uw boerderij te verbouwen? Neem dan contact op met Bouwbedrijf Wendelgelst B.V., zodat wij voor u alles in goede banen kunnen leiden. Wij stellen graag een ontwerp voor u op, die past bij uw wensen, maar eveneens alle details van de woonboerderij in acht neemt.

Woonboerderij verbouwen

Boerderij verbouwen? Ideeën voor uw woonboerderij

Het idee van een boerderij verbouwen spreekt u misschien enorm aan. Landelijk wonen, de natuur om u heen en toch in huis genieten van alle luxe die u nodig heeft. Wanneer u er over nadenkt om een boerderij te kopen en te verbouwen, of graag uw huidige boerderij om wilt bouwen tot woonboerderij, dan delen wij graag een aantal ideeën met u!

Een boerderij renoveren of toch verbouwen? Wanneer u kiest voor een renovatie, kunt u de basis laten staan en elementen terug laten komen, maar wel uw huis volledig naar de nieuwe eisen laten bouwen. Gaat u voor een verbouwing? Ook dan zijn er veel mogelijkheden om u huis toch zo aan te passen dat hij volledig aansluit bij uw wensen en uw persoonlijke stijl. Daarom lichten we graag drie van onze nieuwbouw concepten uit, die perfect passen bij de landelijke stijl van een boerderij. U kunt deze concepten zowel toepassen bij een renovatie als een verbouwing, door de stijl door te laten voeren.

Landelijk klassiek

De landelijk klassieke woning kunt u een beetje vergelijken met een boerderij met een voor- en achterhuis. U heeft hierbij zowel een huisdeel als een schuurdeel, waardoor de boerderij hetzelfde gevoel krijgt als vroeger. Door de mix van bakstenen en zwarte planken krijgt u een mooi contrast tussen oud en nieuw. Wat u eventueel ook kunt laten toepassen op de huidige buitenmuren van uw boerderij. Ook met de ramen en deuren in het ontwerp wordt een onderscheid gemaakt, dit ziet u onder andere terug in de roedeverdeling van de ramen.

Oer-Hollands gevoel

Bent u meer van het Oer-Hollandse gevoel? Met het concept Oer-Hollands gevoel, laat u dat gevoel spreken. Behoud de uitstraling van uw boerderij, maar geef het net een wat modernere twist door de zwarte gepotdekselde houten planken en de rieten kap. De nieuwe witte kozijnen geven hierbij een mooi contrast, en de deuren geven de woning al helemaal een luxe uitstraling. U laat bij dit woningtype gemakkelijk de oudere elementen van uw boerderij terugkomen en de woning loopt ook mooi over in de omgeving eromheen.

Landelijke eenvoud

Tot slot hebben we nog een concept dat u kunt gebruiken als idee voor uw boerderij verbouwing. Dat is het concept landelijke eenvoud, dat gebaseerd is op een authentieke schuurwoning. Gaat u uw boerderij schuur verbouwen tot woning? Dan is dit een idee dat hier naadloos bij aansluit.

Door de kap van uw schuur te verlengen en eventueel te kiezen voor een andere kleur of een ander materiaal op de buitengevel, ontstaat een hele nieuwe uitstraling. Het oogt simpel, rustig, maar het landelijke gevoel blijft. Hergebruik materialen uit uw schuur, door bijvoorbeeld de oude houten balken terug te laten komen aan de buitenkant van uw woning. Het ontwerp geeft ook een mooi idee van hoe u uw schuur kunt indelen.

Bouwbedrijf Wendelgelst helpt u bij uw verbouwing

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het bouwen en verbouwen van woningen en bedrijfspanden. Bij onze projecten ziet u een overzicht van een aantal verbouwingen die wij hebben gerealiseerd. Wanneer u uw boerderij wilt verbouwen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u helpen met advies, het ontwerp en de uitvoering. Zeker omdat bij dit type verbouwing veel komt kijken, wilt u een aannemer die met u meedenkt en kijkt naar de mogelijkheden. Wij doen dit graag voor u!

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij maken dan graag een afspraak op locatie, zodat wij meteen kunnen zien waar het om gaat. Op locatie bespreken wij al uw wensen en aan de hand hiervan ontvangt u een vrijblijvende offerte. U kunt zelf bepalen of u hiermee akkoord gaat.

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is een bouwbedrijf in de omgeving van Aalsmeer, Amstelveen, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Haarlem, Haarlemmermeer en Heemstede. Woont u in deze regio? Dan helpen wij u graag met uw project!

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen