Kozijn renovatie

Zijn uw kozijnen toe aan een renovatie of twijfelt u of ze daaraan toe zijn? In dit artikel helpt Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. u graag met het maken van de juiste beslissing. We leggen u alles uit over kozijn renovatie en de voordelen ten opzichte van het repareren van kozijnen.

Kozijn repareren of vervangen?

Het kan zijn dat u na verloop van tijd last krijgt van houtrot in uw houten kozijnen. Of kozijnen die verslijten, waardoor ze tocht doorlaten en schade aan de ruit kunnen veroorzaken. Het is dan belangrijk om de keuze te maken om uw kozijnen te repareren of te vervangen. Alleen wanneer kiest u voor een kozijn renovatie in plaats van een reparatie? Dat leggen we u uit.

Een goede vuistregel hiervoor is, letterlijk en figuurlijk, om de schade te controleren met een vuist. Is de schade aan het kozijn kleiner dan een vuist? Dan is het nog goed mogelijk om dit kozijn te repareren. Is de schade inmiddels groter dan een vuist? Dan is de schade al zo ver doorgetrokken dat het minder effectief is om de kozijnen te repareren. U kunt dan beter gaan voor een kozijn renovatie.

In het geval van een kozijn renovatie kunt u een gedeelte van het kozijn renoveren of het kozijn volledig vervangen. Als u een gedeelte van het kozijn wilt vervangen, dan wordt er een nieuw stuk hout in het bestaande kozijn gelijmd. Hierdoor kan de schade niet verder doortrekken. Als echter de rest van het hout ook schade vertoont, dan is het slimmer om de kozijnen in één keer te vervangen.

De voordelen het kozijn vervangen

U kunt uw kozijnen vervangen vanwege houtrot of andere schade, maar ook vanuit een energiebesparend oogpunt. Oudere kozijnen laten namelijk meer tocht door en zorgen voor een hoger energieverbruik. Zeker wanneer u ook nog enkelglas heeft, doet u er goed aan om nieuwe kozijnen te laten zetten met dubbelglas. Zo is uw huis meteen klaar voor de toekomst.

Veel mensen kiezen bij een kozijn renovatie met volledig nieuwe kozijnen voor kunststof. Dit is de voordeligste optie en ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Kunststof kozijnen zijn namelijk gemakkelijk schoon te maken en schilderen is minder vaak nodig. Kozijnen van kunststof kunnen maar liefst 50 jaar meegaan en dat maakt het een hele duurzame optie.

Houdt u toch meer van de klassieke uitstraling van hout? Of gaat uw voorkeur uit naar een moderne uitstraling met aluminium kozijnen met de welbekende stalen look? Ook bij deze opties gaat u hoogstwaarschijnlijk verschil merken op de gasrekening, doordat deze kozijnen uw huis weer een stuk beter isoleren.

Wanneer u twijfelt of uw kozijn gerepareerd, gerenoveerd of vervangen moet worden, dan kunt u dit het beste laten controleren door vakmensen. Wij van Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. hebben veel ervaring met kozijnen en kijken graag met u mee. Neem contact met ons op om een afspraak te maken en wij komen vrijblijvend bij u langs voor advies.

Een deurkozijn vervangen

Hoewel het meestal om een raamkozijn gaat, kan het ook zo zijn dat u juist een deurkozijn wilt vervangen. Misschien is het huidige deurkozijn erg beschadigd of wilt u een deur in een andere afmeting of stijl laten plaatsen. Er komt best veel kijken bij het vervangen van een deurkozijn. Zeker wanneer u kiest voor een houten deurkozijn. Het hout in deze kozijnen kan in de toekomst gaan werken. Het is daarom belangrijk dat de deur nu goed zit, maar in de toekomst ook goed blijft zitten.

Als u een deurkozijn volledig gaat vervangen is het verstandig om vakmensen in te schakelen. Zo weet u zeker dat de deurkozijnen goed geplaatst worden en u hier nog jarenlang van kunt genieten. Zij kunnen u eerlijk adviseren over uw keuze, zodat u de juiste beslissing maakt.

In de nieuwbouw wordt vaak gebruik gemaakt van stalen deurkozijnen. Wanneer u graag meer sfeer wilt creëren is het ook mogelijk om hier een renovatie kozijn over heen te plaatsen. Zo kunt u kiezen voor een houten kozijn met dezelfde afmetingen, die hier overheen wordt geplaatst. Dit geeft een totaal andere sfeer, maar neemt het lastige van de montage voor u weg.

Wanneer u graag één of meerdere deurkozijnen wilt vervangen, dan wordt dit al snel een tijdrovende klus. Wij kijken daarom graag met u mee naar de mogelijkheden en nemen het werk eventueel voor u uit handen. U kunt contact met ons op nemen voor een vrijblijvende afspraak.

Kozijn renovatie voorkomen

Als het kozijn van uw woning is opgeknapt, dan wilt u dit in de toekomst natuurlijk voorkomen. Alleen hoe onderhoudt u een kozijn en waar let u op als u een kozijn controleert? Wij geven u graag wat tips mee om een kozijn renovatie te voorkomen.

Tip 1: Controleer op houtrot

Houtrot is één van de grootste oorzaken voor een kozijn renovatie. Wanneer u houten kozijnen heeft is het goed om dit geregeld te controleren. Zeker de kozijnen op het zuiden kunnen snel houtrot bevatten.

Het is belangrijk om hierbij te kijken naar de liggende delen, omdat hier het water vaak langs stroomt. Is het hout zacht of donkerder van kleur? Of is de verf afgebladderd? Dan is er een grote kans dat u te maken heeft met houtrot.

Tip 2: Klemmende deuren en ramen voorkomen

Zijn er deuren of ramen die klemmen? Het is belangrijk om te kijken waar dit precies vandaan komt. Als de ramen en deuren voortdurend klemmen kan dit het kozijn beschadigen en uiteindelijk zelfs uitlopen op houtrot. Wees hier daarom vroegtijdig bij.

Tip 3: Kromgetrokken deuren of ramen tegengaan

Heeft u last van kromgetrokken deuren of ramen in huis? Hout kan gaan werken en in sommige gevallen is het nodig om een deur of raam te voorzien van extra sluitingen. Wanneer u dit niet tijdig doet, wordt dit steeds erger. Hierdoor ontstaat er meer tocht in huis, wat opnieuw resulteert in meer kosten.

Tip 4: Naden en scheurtjes tijdig dichten

Het is belangrijk om het schilderwerk en het houtwerk buiten goed te onderhouden. Door de naden en scheurtjes tijdig te dichten, voorkomt u dat vocht via het kozijn naar binnen kan lopen. Doet u dit geregeld en voorziet u het hout ook meteen van een nieuwe laag verf, dan beschermt u het hout goed tegen invloeden van buitenaf. U kunt een verflaag echt zien als een beschermlaag voor houten kozijnen.

Hulp nodig met uw kozijn renovatie?

Een kozijn renovatie is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. heeft al ruim 30 jaar ervaring met vele projecten waarbij oude kozijnen worden gerenoveerd of volledig vervangen. Wij helpen u daarom ook graag met uw kozijn renovatie, zodat uw kozijnen weer jarenlang meegaan. Ook leveren we kozijnen op maat.

Wanneer u contact met ons opneemt bespreken we het probleem. We maken dan graag een afspraak om het probleem op locatie te bekijken, advies te geven en vrijblijvend een offerte op te stellen. Gaat u akkoord met de offerte? Dan komen onze vakmensen op de afgesproken datum bij u langs om op een professionele manier uw kozijnen te renoveren.

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is actief in de regio Rijsenhout, Aalsmeer, Amstelveen, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Haarlem, Haarlemmermeer en Heemstede. Woont u in deze regio? Dan helpen wij u graag met het onderhoud aan uw deur- of raamkozijnen.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen