Erker aanbouwen

Een erker aanbouwen bij uw woning? Met een uitbouw in de vorm van een erker kunt u extra woon- en leefruimte creëren in uw huis. Een bestaande ruimte, zoals de woonkamer of eetkamer of een ander vertrek in een gebouw, wordt uitgebreid. In dit artikel zullen we bespreken wat een erker is, de voordelen ervan, enkele voorbeelden geven van erkers en we bespreken belangrijke punten die te maken hebben met vergunningen en regelgeving. Ook geven we u een stappenplan voor de aanbouw van een erker.

Liever meteen aan de slag? Neem contact op met het team van Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. en bespreek uw bouwwensen met ons.

Wat is een erker?

Een erker is een uitbouw aan de buitenkant van een gebouw die naar buiten toe uitsteekt, maar heeft wel een open verbinding met de rest van de ruimte. Oftewel: het gaat echt om een uitbreiding of vergroting van de bestaande ruimte, zoals een uitbouw van een woonkamer of keuken. Een erker kan aan de voorkant, zijkant of achterkant van de woning gebouwd worden. Het bestaat meestal uit een reeks ramen die zorgen voor een panoramisch uitzicht, terwijl ze tegelijkertijd natuurlijk licht naar binnen laten stromen. Erkers hebben vaak een halfronde, vierkante of veelhoekige vorm en creëren een extra ruimte die uitsteekt boven het niveau van de aangrenzende gevel.

Verschil erker (uitbouw) en aanbouw woning

Dit in tegenstelling tot een aanbouw aan een huis. Daarbij wordt er een nieuwe ruimte gecreëerd die geen open verbinding heeft met de huidige woning. Deze ruimte is alleen toegankelijk via een binnen- of buitendeur. Een aanbouw kan bijvoorbeeld een garage, overkapping of een serre zijn.

Bij de beslissing om een erker aan te bouwen – of voor een ander type uitbouw of aanbouw te kiezen – is het dus belangrijk om deze verschillen mee te nemen in uw keuze.

Voordelen van een erker

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een erker aan te bouwen. Een erker zorgt in elk geval voor extra ruimte en functionaliteit:

 1. Extra ruimte creëren in huis
  Zo biedt een erker extra ruimte die kan worden gebruikt als (uitbreiding van) een gezellige zithoek, een ontspanningsruimte of relaxhoek, een leeshoek of zelfs als een mini-studie. Het creëert een aparte ruimte in uw huis waar u kunt genieten van privacy en comfort.
 2. Meer natuurlijk licht in huis
  De grote ramen in een erker laten overvloedig natuurlijk licht binnenstromen, waardoor uw interieur helderder en levendiger wordt. Dit verbetert de sfeer en creëert een gevoel van verbondenheid met de buitenwereld. Het natuurlijke licht dat door de erker stroomt, kan ook helpen om energie te besparen door de behoefte aan kunstmatige verlichting te verminderen.
 3. Uitzicht en connectie met buiten
  We benoemden het hierboven al even: verbondenheid met de buitenwereld. Een erker kan u de mogelijkheid bieden om te genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving. Of het nu gaat om een prachtige tuin, een schilderachtig landschap of een levendige straat, een erker stelt u in staat om in contact te komen met de buitenwereld en ervan te genieten terwijl u binnen bent.
 4. Esthetische waarde
  Een erker voegt visuele aantrekkingskracht toe aan het huis en kan de architectonische uitstraling aanzienlijk verbeteren. Het geeft een uniek karakter aan de gevel en kan de waarde van uw huis verhogen.
 5. Functionele doeleinden
  Een erker kan specifieke functionele behoeften vervullen. Het kan bijvoorbeeld de werkruimte in uw huis worden, een speelhoek worden voor kinderen, dienen als een plek om planten te laten groeien, als een showcase voor kunst of verzamelobjecten, of zelfs als een rustige hoek om te mediteren of te ontspannen. Iedere erker is maatwerk en wordt gemaakt om aan uw specifieke wensen en behoeften te voldoen.

Bij uw overweging om een erker aan te bouwen moet u rekening houden met uw eigen behoeften, de beschikbare ruimte en het budget. Een ervaren bouwbedrijf, zoals Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. kan helpen bij het ontwerpen en realiseren van een erker die perfect past bij uw wensen en de architectuur van je huis. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Erker aanbouwen? Voorbeelden van verschillende soorten erkers

Erkers zijn er in verschillende soorten en maten. Een greep uit de mogelijkheden voor het aanbouwen van een erker:

 • Halfronde erker
  Een halfronde erker is een klassieke keuze die elegantie en stijl toevoegt aan het huis. Het creëert een gezellige hoek met een panoramisch uitzicht en een mooie ronding aan de buitenkant.
 • Vierkante erker
  Een vierkante erker biedt een strakke en moderne uitstraling. Het heeft een rechthoekige of vierkante vorm en past goed bij zowel traditionele als eigentijdse architectuur.
 • Meervoudige erker
  Een meervoudige erker bestaat uit meerdere zijden en creëert een complexere en opvallende uitstraling. Het kan een driehoekige, vijfhoekige of zelfs achthoekige vorm hebben, afhankelijk van het gewenste ontwerp.
 • Erker met zitbank
  Een erker met een ingebouwde zitbank biedt niet alleen extra ruimte, maar ook een comfortabele plek om te ontspannen, te lezen of te genieten van het uitzicht. Het is een uitnodigende en functionele toevoeging aan het huis.

Voor meer uitbouw-inspiratie kunt u een kijkje nemen bij onze projecten.

Hoe ver mag je een erker aanbouwen?

Bij iedere vorm van aanbouwen en uitbouwen komt regelgeving om de hoek kijken. Een erker aanbouwen is eveneens gebonden aan wetgeving. De regels verschillen per gemeente. Zo zijn enkele voorkomende regels dat de breedte van de erker maximaal 70% van de gevelbreedte van uw woning mag beslaan, dat de afstand tussen de erker aan de voorzijde van de woning en voorste perceelgrens niet minder dan 3 meter mag zijn, dat kozijnen en glas dezelfde uitstraling moeten hebben als de woning. En dan zijn er nog regels over hoe ver de erker maximaal mag uitsteken vanaf de voorgevel, hoe hoog het mag zijn en hoeveel glas er gebruikt moet worden. Controleert u uiteraard altijd bij uw eigen gemeente welke regels van toepassing zijn.

Maakt u zich echter geen zorgen: u hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Gelukkig zijn er betrouwbare partijen die zich dagelijks bezighouden met de wet- en regelgeving, vergunningen, het ontwerpen en de daadwerkelijk bouw van erkers en andere typen uitbouwen en aanbouwen. Eén van die partijen zijn wij! U kunt bij Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. terecht met al uw vragen. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.

Erker aanbouwen: vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig heeft voor het aanbouwen van een erker hangt af van de specifieke regelgeving en bouwvoorschriften in uw gemeente. Indien de erker aan de voorzijde van uw woning wordt geplaatst, heeft u nagenoeg altijd een vergunning nodig. Deze dient u aan te vragen bij uw gemeente. Wij kunnen u daarbij helpen.

Voorbeelden van situaties waarin een vergunning vereist kan zijn:

 • Grootte en afmetingen
  In sommige regio’s kan het aanbouwen van een erker onder bepaalde afmetingen vergunningsvrij zijn. Bijvoorbeeld als de erker klein genoeg is en binnen de vastgestelde grenzen blijft, zoals een bepaald percentage van de oorspronkelijke gevel, kan er mogelijk geen vergunning vereist zijn.
 • Plaatsing en locatie
  We benoemden het al even: het kan zijn dat een vergunning vereist is als de erker aan de voorzijde van het huis wordt geplaatst, aangezien dit invloed kan hebben op het straatbeeld en de architectonische harmonie. In sommige gevallen kan het aanbouwen van een erker aan de achterzijde van het huis vergunningsvrij zijn, maar dit kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke regels.
 • Beschermd gebied
  Als uw huis zich bevindt in een beschermd gebied, zoals een historische wijk of een gebied met specifieke architecturale waarde, kunnen er strengere regels en voorschriften gelden. Het is waarschijnlijk dat u in deze gevallen een vergunning nodig hebt, aangezien er extra zorg moet worden besteed aan het behoud van het historische karakter en de integriteit van het gebied.
 • Structuur en fundering
  Als het aanbouwen van een erker invloed heeft op de structuur van het huis of vereist dat er wijzigingen worden aangebracht aan de fundering, kan een vergunning vereist zijn. Dit komt doordat structurele wijzigingen de stabiliteit en veiligheid van het gebouw kunnen beïnvloeden.

De regels en voorschriften met betrekking tot vergunningen voor het aanbouwen van een erker kunnen sterk kunnen variëren, afhankelijk van de lokale regelgeving. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de plaatselijke gemeente. Of natuurlijk met een professioneel aannemersbedrijf of bouwbedrijf, zoals Bouwbedrijf Wendelgelst B.V., om de vereisten en procedures met betrekking tot vergunningen te bespreken voordat u begint met het aanbouwen van een erker.

Erker vergunningsvrij bouwen

Mocht u de erker aan de achterkant of aan de zijkant van het huis willen aanbouwen, dan kan het zijn dat u vergunningsvrij mag bouwen. Maar ook dat kan weer verschillen per gemeente en is afhankelijk van de plaatsing en uitvoering van de erker. Bij de bouw kunnen we daar natuurlijk rekening mee houden. Vragen? Ons team staat voor u klaar.

Erker aanbouwen: een stappenplan

Een handig stappenplan voor het aanbouwen van een erker:

 1. Plan en ontwerp: bepaal het doel en de functie van de erker: wilt u extra leefruimte, een eethoek of een ontspanningsruimte creëren?
 2. Overweeg de locatie van de erker: aan de voorzijde, achterzijde of zijkant van het huis.
 3. Werk samen met een architect of bouwbedrijf: om een ontwerp te maken dat past bij uw behoeften, de architectuur van uw huis en de regels en voorschriften in uw regio. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. staat voor u klaar!Wij zijn u ook van dienst bij alle voorgaande en volgende stappen zodat u van A tot Z wordt ontzorgd:
 4. Controleer de regelgeving: raadpleeg de plaatselijke autoriteiten om te controleren of er vergunningen nodig zijn voor het aanbouwen van een erker. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele bouwvoorschriften en beperkingen met betrekking tot grootte, locatie en uiterlijk van de erker.
 5. Budgettering en planning: stel een budget op voor het aanbouwen van de erker, inclusief materialen, arbeidskosten en eventuele extra’s zoals ramen, vloeren of verwarming. Maak een planning voor de bouwactiviteiten en bepaal een realistische tijdslijn.
 6. Aannemer selectie: kies een betrouwbaar bouwbedrijf of aannemer zoals Wendelgelst, met ervaring in het aanbouwen van erkers. Vraag om referenties en bekijk eerdere projecten om de kwaliteit van het werk te beoordelen. Reviews van klanten die u voorgingen vindt u hier. Daarnaast is ook een lidmaatschap van Bouwgarant belangrijk als u op zoek bent naar zekerheid. Bouwgarant-leden zorgen dat u krijgt wat is beloofd en dat alles voldoet aan de wet- en regelgeving.
 7. Start van de bouw: hierna geeft u de bouw van de erker uit handen. Na het verkrijgen van eventuele vergunningen en goedkeuringen begint het bouwproces. Samen met u wordt de planning besproken en u krijgt bij Wendelgelst B.V. 1 vast aanspreekpunt voor het hele project. Het aanbouwen van een erker is een project dat deskundige planning en uitvoering vereist. Het is raadzaam om samen te werken met een ervaren bouwbedrijf zoals Bouwbedrijf Wendelgelst B.V., die alles uit handen kan nemen en zorgdraagt voor een hoogwaardige erker die voldoet aan alle verwachtingen.

Laat uw ideale erker realiseren door Wendelgelst B.V.

Als u op zoek bent naar een manier om uw huis te transformeren en extra ruimte toe te voegen, dan is het laten aanbouwen van een erker door Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. een uitstekende keuze. Met onze expertise en vakmanschap kunnen wij erkers creëren die naadloos aansluiten bij uw wensen en de architectuur van uw huis. Geniet van de voordelen van extra ruimte, natuurlijk licht en verbeterde esthetiek, terwijl uw huis een prachtige erker krijgt die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

Neem vandaag nog contact op met Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. om de mogelijkheden te bespreken en uw droomerker werkelijkheid te laten worden.

 

Ook interessant voor u:

Huis verbouwen | Huis renoveren | Stel zelf uw uitbouw samen | Huis laten bouwen

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen