Bijkeuken aanbouwen: de mogelijkheden, kosten en voordelen

Wilt u een bijkeuken aanbouwen aan uw woning? Dit kan een slimme en praktische manier zijn om de functionaliteit en het comfort van het huis te vergroten. Wat komt er allemaal kijken bij het aanbouwen van een bijkeuken? Van de ontwerpkeuzes en kosten tot de voordelen en verschillen met een gewone keuken: we zetten het in dit artikel op een rij.

Meteen aan de slag met de uitwerking van het idee voor uw bijkeuken? Het team van Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

Voordelen van het aanbouwen van een bijkeuken

U kunt verschillende redenen hebben voor het laten aanbouwen van een bijkeuken. Dit zijn de voordelen en vaak voorkomende redenen:

 • Extra opslagruimte
  Een bijkeuken biedt de perfecte plek om keukengerei, voorraad en andere huishoudelijke items op te slaan, waardoor u de hoofdkeuken kunt ontlasten.
 • Rommel, schoenen en voorraad uit het zicht
  Met een bijkeuken kunt u de keuken beter organiseren door rommel en voorraad uit het zicht te houden. Maar bijvoorbeeld ook de schoonmaakspullen, schoenen, laarzen, jassen, regenkleding, etc.
 • Ruimte voor huishoudelijke taken
  Een bijkeuken kan ook dienen als wasruimte, waar de wasmachine, droger, wasmiddelen, strijkplank en een droogrek kunnen worden geplaatst, waardoor u deze onderdelen gescheiden houdt van de rest van de woning.
 • Verhoogde woningwaarde
  Het toevoegen van een goed ontworpen bijkeuken kan de aantrekkingskracht en de waarde van de woning vergroten, vooral als het naadloos aansluit bij de bestaande architectuur.

Wat komt er kijken bij het aanbouwen van een bijkeuken?

Het aanbouwen van een bijkeuken is een zorgvuldig bouwproject dat een goede planning, deskundig ontwerp en vakmanschap vereist. Enkele punten die daarbij belangrijk zijn:

 1. Doel en functie van de bijkeuken
  Definieer het doel van de bijkeuken. Wilt u extra opslagruimte, een wasruimte, een plek voor de voorraad, of een combinatie hiervan? Het doel zal invloed hebben op het ontwerp en de inrichting.
 2. Ontwerp en lay-out
  Werk samen met een professional om de beste lay-out te creëren die past bij uw behoeften en de beschikbare ruimte. Samen denkt u na over de indeling, opslagoplossingen, apparatuur en verlichting.
 3. Inbouwen of aanbouwen?
  Wilt u de bijkeuken laten bouwen binnen de bestaande structuur van uw huis? Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u een ongebruikte ruimte, zoals een hoek van de keuken, omvormt tot een bijkeuken. Of wilt u de bijkeuken laten aanbouwen? Dan wordt deze aan de buitenkant van het huis gebouwd. Dit is een populaire optie als u meer ruimte nodig heeft en niet wilt inleveren op bestaande binnenruimtes. Ook een kleine bijkeuken aanbouwen is mogelijk als de ruimte beperkt is.
 4. Materialen en stijl: bakstenen of houten aanbouw-bijkeuken
  Kies materialen en afwerkingen die passen bij de stijl van het huis. Van traditionele bakstenen tot een houten aanbouw-bijkeuken, gemaakt met  moderne houten panelen. Alles is mogelijk. De juiste keuze van materialen kan de uitstraling van de bijkeuken verhogen en ook het gehele huis extra aanzien geven. Een aannemersbedrijf of bouwbedrijf kan u uitstekend adviseren over materialen en stijl.
 5. Vergunningen
  Controleer de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen voordat u begint. In sommige gevallen zijn vergunningen nodig, vooral als u een bijkeuken aanbouwt aan de buitenzijde van de woning. Ook hierbij zal een gerenommeerd bouwbedrijf u van A tot Z kunnen helpen.
 6. Elektriciteit en sanitair
  Als u van plan bent om apparatuur zoals een wasmachine, droger of vriezer in de bijkeuken te plaatsen, moet u nadenken over elektrische aansluitingen en eventueel sanitair.
 7. Isolatie en ventilatie
  Zorg voor voldoende isolatie en ventilatie om de bijkeuken comfortabel te houden, vooral als u van plan bent om gevoelige producten op te slaan.
 8. Verwarming en koeling
  Overweeg de behoefte aan verwarming en koeling.
 9. Budget
  Stel een budget op voor het project, inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele extra’s zoals verlichting en apparatuur.

Bijkeuken laten aanbouwen door een expert

Natuurlijk hoeft u al deze stappen niet zelf te nemen. Daar zijn professionals voor. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is gespecialiseerd in verbouw, nieuwbouw en onderhoud van grote en kleine projecten. Wij zijn werkzaam in de brede regio rondom Aalsmeer, Hoofddorp, Heemstede, Haarlem, Nieuw-Vennep en Amstelveen. Van de eerste ideeën tot een gedetailleerde tekening en van het regelen van de vergunningen tot een zeer goed geplande uitvoering van het project: wij staan voor u klaar.

Neem contact op met het team van Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. Bel 0297-340634 of mail info@bouwbedrijf-wendelgelst.nl.

Vergunningen voor de aanbouw

Voor het aanbouwen van een bijkeuken kunnen bouwvergunningen vereist zijn, afhankelijk van de omvang van het project en de plaatselijke regelgeving. Het is belangrijk om de vergunningsvereisten in uw regio te onderzoeken en te voldoen aan alle wettelijke vereisten voordat u begint. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. kan deze zorg voor u uit handen nemen.

Kosten voor het aanbouwen van een bijkeuken

Wat betreft de kosten voor het aanbouwen van een bijkeuken: deze kunnen aanzienlijk variëren op basis van factoren zoals de grootte van de bijkeuken, de gekozen materialen, de bouwmethoden en de locatie. Het inhuren van een professionele aannemer zoals Wendelgelst B.V. en het gebruik van kwaliteitsmaterialen kunnen de kosten wat verhogen, maar zorgen ook voor duurzaamheid, kwaliteit, ervaring, garantie en een hoogwaardige afwerking.

BouwGarant keurmerk

Een gerenommeerde aannemer en bouwbedrijf is aangesloten bij BouwGarant. Dit is een keurmerk in de bouw dat u de zekerheid geeft, dat u een goede aannemer kiest. Iedere aannemer met het BouwGarant-keurmerk heeft namelijk de juiste diploma’s en verzekeringen. Daarnaast zijn wij getest op ons vakmanschap, de kwaliteit en de betrouwbaarheid. BouwGarant fungeert tevens als tussenpersoon als er wél iets misgaat.

Verschillen tussen een keuken en een bijkeuken

Er zijn enkele grote verschillen tussen de keuken en bijkeuken:

 • Functie: de keuken is meestal de plek waar maaltijden worden bereid en gekookt, terwijl een bijkeuken vaak dient als extra opslagruimte, wasruimte en zelfs als ‘organisatiecentrum’.
 • Ontwerp: een bijkeuken is vaak praktischer en functioneler ingericht dan een keuken, met nadruk op opslag en organisatie in plaats van esthetiek.
 • Apparatuur: terwijl een keuken is uitgerust met kookapparatuur, is een bijkeuken meer gericht op het opbergen van apparatuur zoals de wasmachine, droger en een extra koelkast, vriezer of koelvriescombinatie. Ook apparatuur die minder vaak wordt gebruikt, zoals een aparte magnetron of airfryer, kan in de bijkeuken staan.
 • Opslag: een bijkeuken biedt uitgebreide opslagmogelijkheden voor voorraad, apparatuur en huishoudelijke artikelen. En desgewenst ook voor schoenen, laarzen en regenkleding. Terwijl een keuken meestal primair wordt gebruikt voor kookactiviteiten.

Bijkeuken aanbouwen? Of een ander bouwproject?

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. staat voor u klaar! Met ruim 30 jaar ervaring in grote en kleine bouwprojecten kunnen wij u uitstekend, deskundig en klantgericht van dienst zijn. Wij staan bekend om de hoge kwaliteit van onze dienstverlening, grote persoonlijke betrokkenheid en korte communicatielijnen. Bij ons krijgt u een vast contactpersoon die zorg draagt voor een goede planning en uitvoering van het project.

We hebben een professionele en efficiënte werkwijze en zorgen ervoor dat alle werkzaamheden omtrent uw bouwproject onder één dak blijven. Wij communiceren met de bouwers, elektricien, schilders, stukadoors, etc. zodat u niet degene bent die verschillende partijen en werkzaamheden met elkaar hoeft af te laten stemmen. Bovendien bieden we optimale zekerheid van BouwGarant.

Ervaringen lezen van klanten die u voorgingen? Dan kan! Op de onafhankelijke website Klanten Vertellen krijgen wij een 9,3 als rapportcijfer van onze klanten. Lees hier hun ervaringen.

Vragen of interesse? Neem contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden.

 

Ook interessant:

Keuken verbouwen | Keuken renoveren | Huis verbouwen | Badkamer verbouwen | Uitbouw keuken en aanbouw keuken

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen