Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Serre aanbouw: de ideale uitbreiding van uw huis
Een serre aanbouw is een prachtige toevoeging aan elke woning. Naast de extra ruimte die een serre creëert, biedt het ook een unieke plek om het buitengevoel in huis te halen. De glazen wanden en het glazen dak zorgen voor veel lichtinval en een open gevoel. Voeg hier een schuifpui of vouwwand aan toe en u hebt een perfecte brug tussen uw tuin en uw huis. Dus mocht u een aanbouw aan uw huis overwegen, kijk dan zeker eens naar een glazen aanbouw in de vorm van een serre!
Direct een offerte op maat ontvangen? Neem contact op via onze website of bel 0297 340634.
Wat is een serre?
Een serre is een aanbouw aan uw woning, op de begane grond, die voornamelijk uit glas bestaat. Dit glas wordt geplaatst in een constructie dat vaak bestaat uit aluminium, kunststof of hout.
Deze aanbouw wordt aan de bestaande woning geplaatst zodat er een extra ruimte wordt toegevoegd aan de woning. Hier kunt u lekker ontspannen of recreëren terwijl u geniet van de voordelen van de bestaande woning zoals verwarming en elektriciteit. Terwijl u tegelijkertijd het gevoel heeft dat u in uw tuin zit.
Een serre wordt dan ook vaak gezien als de perfecte brug tussen binnen en buiten. Tussen uw tuin en uw woning. U kunt genieten van het vele natuurlijke licht en de warmte die een glazen aanbouw binnen laat, terwijl u beschut bent tegen de elementen van buiten.
Wat is het verschil tussen een serre en een uitbouw, aanbouw en veranda?
Als u een stuk aan uw huis laat bouwen, dan kan dit verschillende namen hebben. Een serre, een aanbouw, een uitbouw, een veranda, etc. Maar wat is het verschil hiertussen?
Laten we beginnen met het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Bij een aanbouw voegt u een afzonderlijke ruimte toe aan de bestaande woning. Deze aanbouw kan dus praktisch gezien rechtstreeks aan uw woning worden gemonteerd. Een aanbouw kan een garage, carport, bijkeuken of serre zijn. Deze hoeft dus ook niet in dezelfde stijl gebouwd te zijn of voldoen aan de bouweisen van uw woning.
Een uitbouw lijkt op een aanbouw, maar het grootste verschil is dat een uitbouw geen afzonderlijke ruimte toevoegt. Een uitbouw vergoot een bestaande ruimte zoals uw keuken, woonkamer, slaapkamer, etc. Bestaande gevels worden verplaatst en de woonruimte wordt verlengd. Uw uitbouw moet dus ook voldoen aan de standaard bouwnormen die gelden voor de woning.
Een serre is dus een bepaald soort aanbouw. En dit wordt een serre genoemd, omdat een ‘gewone aanbouw’ vaak in dezelfde stijl als de woning wordt gebouwd, maar een serre vaak voornamelijk uit glas bestaat. De glazen wanden en het glazen dak zorgen dat de aanbouw aanvoelt als een brug tussen binnen en buiten.
Als laatste hebben we dan nog het verschil tussen een serre en een veranda. Ook deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar het grootste verschil tussen de twee is dat een veranda vaak open wanden heeft en een serre dus altijd volledig afgesloten is (door glas).
Waarom een serre aanbouw?
Een serre aan uw huis ziet er niet alleen supermooi uit, het heeft ook enkele grote pluspunten. Dit zijn 4 redenen waarom een serre aanbouw interessant is voor u.
1. Natuurlijk licht en warmte
Een serre aan uw huis zorgt voor enorm veel natuurlijk licht. Doordat de serre voornamelijk uit glas bestaat kunt u de hele dag genieten van het natuurlijke licht en de zonnestralen die in uw huis komen. Heerlijk als u een kopje koffie wilt drinken in de zon, maar het buiten nog net te koud is. Daarnaast kunt u zo ook op uw energiekosten besparen, doordat u minder verlichting aan hoeft en de zonnestralen uw huis op natuurlijke wijze opwarmen.
2. Extra ruimte
Het toevoegen van een serre aan uw huis is een mooie manier om extra leefruimte te creëren. Gebruik uw nieuwe serre bijvoorbeeld als hobbykamer, thuiskantoor of gewoon als een gezellige (extra) zithoek. Naast dat u een extra kamer in uw huis creëert, voegt u zo ook vierkante meters toe aan uw woning. Dit zal zorgen voor een waardestijging van uw woning.
3. Verbinding met buiten
Een serre is de perfecte brug tussen binnen en buiten. U haalt de natuur als het ware in huis. Het voelt alsof u heerlijk buiten zit te genieten van het weer, terwijl u in werkelijkheid binnen zit en beschermd bent tegen de elementen. Dit gevoel kunt u nog versterken door bijvoorbeeld glazen schuifpuien of vouwdeuren te plaatsen, waardoor uw serre echt een tussenweg tussen binnen en buiten wordt.
4. Een serre kan vaak zonder vergunning gebouwd worden
Als u een extra kamer wilt of extra woonoppervlak wilt creëren, is een serre een makkelijke optie hiervoor. Een serre kunt u namelijk veelal vergunningsvrij plaatsen, mits deze voldoet aan de voorwaarden gesteld door uw gemeente. Hier vertellen we verderop op de pagina meer over.
Meer informatie over een serre aanbouw aan uw huis? Bel ons op 0297 340634.
Waarvoor kunt u uw serre gebruiken?
Een serre is dus een extra ruimte die u toevoegt aan uw woning. Deze ruimte kunt u bijvoorbeeld gebruiken als werkkamer, speelkamer voor uw kinderen of gewoon als een heerlijk plekje om te zitten. Lees een goed boek terwijl u geniet van de zonnestralen en het natuurlijk licht dat naar binnen komt door de glazen wanden. En geniet van het gevoel van buiten, terwijl u beschermd bent tegen de regen, wind en kou.
In principe kunt u uw serre dus gebruiken waarvoor u zelf wilt, maar daar zit wel één kanttekening aan. Wanneer u uw serre wilt gebruiken als overnachtingsverblijf (lees: slaapkamer) dan moet u hier een vergunning voor aanvragen. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. kan u hierbij helpen.
Uit welke materialen kunt u kiezen?
Een serre bestaat vaak uit glas en een constructie waarin dit glas is geplaatst. Deze constructie is over het algemeen van hout, kunststof (PVC) of aluminium. Welk materiaal het beste geschikt is voor uw serre hangt af van uw wensen en vereisten. Hieronder lichten we enkele verschillende materialen toe:
Houten serre
Een houten serre wordt vaak gezien als de meest sfeervolle variant. Hout heeft van nature een gezellige en warme uitstraling. Daarnaast is hout makkelijk te verven waardoor u de uitstraling gemakkelijk aan kunt passen en werkt hout goed isolerend. Het nadeel van een houten serre is dat hout een natuurlijk product is en dus meer onderhoud nodig heeft dan kunststof of aluminium.
Serre van kunststof (PVC)
Kunststof is voor een goedkopere serre het aangewezen materiaal. De prijs voor een kunststof serre ligt doorgaans namelijk lager dan die van een aluminium of houten serre. Daarnaast hoeft PVC nauwelijks onderhouden te worden. Kunststof is daarentegen wel minder sterk dan aluminium waardoor de profielen dikker moeten zijn om de overspanning mogelijk te maken. En kunststof oogt ook minder authentiek dan bijvoorbeeld hout.
Aluminium serre
Aluminium staat bekend om zijn lange levensduur en vereist nauwelijks onderhoud. Ook is aluminium erg stevig materiaal waardoor er geen grote profielen nodig zijn om de grote overspanning aan te kunnen. Dit betekent dat u extra veel glas kunt gebruiken, wat zorgt voor een enorm open gevoel en veel lichtinval. Wel is aluminium gevoelig voor krasjes en isoleert het over het algemeen minder goed dan hout of kunststof.
Mocht u hulp willen bij het kiezen van het materiaal voor uw serre? Neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij u graag!
Overige dingen waarover u wilt nadenken
Bij het samenstellen van uw serre zijn er enkele dingen waarover u wilt nadenken. Bijvoorbeeld de grootte van uw serre, de vorm en welk materiaal u wilt gebruiken. Maar er zijn ook nog enkele andere aspecten om over na te denken:
Deur, schuifpui of vouwwand
Een serre aanbouw wordt vaak gezien als een brug tussen binnen en buiten. Om echt het buitengevoel naar binnen te halen wordt er vaak gekozen voor een glazen schuifpui of glazen vouwwand in de serre. Dit is een makkelijke manier om uw serre aan te laten voelen als een soort overkapping. Zo kunt u in de winter genieten van een warme serre waar nog veel licht doorheen komt en voelt het in de zomer alsof u echt buiten zit. Maar dan nog wel lekker verwarmd en beschermt tegen de regen. De perfecte manier dus om een echte binnen-buiten ruimte te creëren. Mocht u hier geen behoefte aan hebben, dan kunt u ook voor een ‘gewone deur’ kiezen.
Zonwering
Een serre is dus vaak grotendeels van glas. In de zomer kan dit ervoor zorgen dat uw serre enorm warm wordt. Om dit tegen te gaan kunt u overwegen om zonwerend glas te gebruiken in uw serre. Dit soort glas laat het zonlicht nog steeds door, maar houdt een groot deel van de warmte tegen. Zo kunt u lekker genieten van de zonnestralen zonder dat het een sauna wordt.
U kunt er ook voor kiezen om zonwering toe te voegen aan uw serre. Zo kunt u zelf bepalen of er zon naar binnen komt of niet. Kies bijvoorbeeld voor jaloezieën of een zonnescherm in uw aanbouw, om de serre naar uw wens te maken. Zo kunt u in de lente en herfst optimaal genieten van de zonnestralen en kunt u in de zomer de warmte buitenhouden.
Isolatie
Om de warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer, is een goede isolatie aan te raden. Zo kunt u het hele jaar door genieten van de perfecte temperatuur in uw glazen aanbouw. Daarnaast zorgt een goede isolatie voor lagere energiekosten, wat goed is voor het milieu én uw portemonnee. En als laatste werkt goede isolatie ook geluids-dempend, wat zorgt dat uw serre een oase van rust wordt.
Verwarming in uw serre
Wilt u op koude dagen ook genieten van een verwarmde serre? Dan is het aan te raden om een verwarmingselement toe te voegen in uw serre. Hier een overzicht van welke opties er zijn voor het verwarmen van uw serre:
- Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp is een makkelijke en energiezuinige manier om uw serre te verwarmen, maar ook te verkoelen. Een lucht-lucht warmtepomp werkt namelijk beide kanten op. Met één toestel kunt u dus gemakkelijk het hele jaar door de temperatuur regelen.
- Vloerverwarming
Vloerverwarming wordt steeds populairder in huishoudens. Het voelt heerlijk aan om warme voeten te hebben en het is ook nog eens onzichtbaar en neemt geen ruimte in beslag. In uw serre kunt u dus kiezen om vloerverwarming toe te voegen voor de koudere dagen.
- Een vorm van een haard
Een open haard of kachel geeft altijd een knus sfeertje. U kunt er dus ook voor kiezen om een houtkachel, open haar of palletkachel in uw serre te plaatsen. U heeft dan uiteraard wel een afvoer nodig voor de rook. Of u kiest voor een elektrische haard, deze kan geplaatst worden zonder dat er een afvoer nodig is voor de rook.
- Infrarood panelen
Een efficiënte en makkelijke manier om een serre te verwarmen, is door het plaatsen van infrarood panelen. Deze zijn makkelijk te installeren en betaalbaar. Ook kunt u deze panelen gemakkelijk aan- en uitzetten, zodat deze alleen gebruikt worden wanneer ze ook echt nodig zijn.
- Extra radiatoren
Als uw cv-installatie het toelaat kunt u ook traditionele radiatoren plaatsen in uw serre. Dit kan wanneer de cv-installatie genoeg vermogen over heeft en de leidingen makkelijk door te trekken zijn naar de aanbouw.
- Elektrische radiatoren
Als laatste kunt u ook kiezen voor elektrische radiatoren. Dit is een radiator zoals u die kent, maar dan op stroom. Hierdoor hoeft u geen rekening te houden met uw cv-installatie en heeft u alleen een stopcontact nodig.
Wij denken graag met u mee over deze onderwerpen en helpen u waar nodig met gepast advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en dan helpen wij u graag!
Glazen dak of polycarbonaat dak?
Een serre bestaat dus over het algemeen uit een frame met daarin glazen panelen. Maar voor het dak van een serre kiezen sommige mensen ook voor een polycarbonaat dak in plaats van een glazen dak. Polycarbonaat is een kunststof die helder is (net als glas) maar enkele voordelen (en ook nadelen) met zich meebrengt. Wat de verschillen zijn en welk soort dak het beste bij uw wensen past, gaan we nu verder toelichten.
Prijs
Laten we met de prijs beginnen. Een dak van polycarbonaat is goedkoper dan een glazen dak. Polycarbonaat platen zijn goedkoper dan glasplaten en polycarbonaat platen zijn lichter waardoor u een minder stevige draagconstructie nodig heeft.
Licht/warmte
Platen van polycarbonaat laten minder licht en warmte door dan glazen platen. Dit heeft zowel voordelen als nadelen.
Een polycarbonaat dak laat dus minder licht en warmte door. Dit zorgt ervoor dat uw serre in de zomer niet te snel in een sauna verandert. Ook zullen de zonnestralen minder vel in de serre schijnen wat een voordeel is voor sommige mensen.
Een glazen dak laat dus meer licht en warmte door. Dit zorgt ervoor dat in de lente of herfst enkele zonnestralen al kunnen zorgen voor een aangename temperatuur in uw serre. Zo hoeft u zelf dus ook minder te stoken. Ook komt er meer licht binnen waardoor uw serre op natuurlijk wijze verlicht wordt (en u dus minder snel een lamp aan hoeft te zetten).
Uitstraling
De verminderde lichtinval van een polycarbonaat dak brengt voor veel mensen een extra nadeel met zich mee. Een serre met een polycarbonaat dak oogt vaak minder ruimtelijk en geeft minder het echte ‘buitengevoel’, wat een glazen dak wel geeft.
Geluid bij regen
En het laatste waar u rekening mee moet houden bij een polycarbonaat dak, is het geluid wanneer het regent. Bij polycarbonaat is dit geluid een stuk harder dan bij glas. Een zacht tikkend geluid van regen wordt door veel mensen als rustgevend ervaren, maar harde regen op een polycarbonaat dak wordt door veel mensen als té hard ervaren.
Heeft u een vergunning nodig om een serre te plaatsen?
Voor het aanbouwen van een serre aan uw woning, heeft u niet altijd een vergunning nodig. Als u voldoet aan de voorwaarden én de aanbouw in uw achtertuin plaatst, kan dit vaak vergunningsvrij. Mocht u aan de voorkant of zijkant van uw woning een serre willen plaatsen, dan heeft u vaak wel een omgevingsvergunning nodig.
Wilt u een serre laten aanbouwen in uw achtertuin, dan kan dit in veel gemeenten vergunningsvrij als de aanbouw aan deze voorwaarden voldoet:
- De serre staat minstens 1 meter van openbaar gebied (in veel gemeenten, maar controleer altijd wat de regels zijn in uw eigen gemeente)
- De serre steekt niet boven de woning uit en is niet hoger dan 5 meter (controleer ook hiervoor altijd wat de regels zijn in uw eigen gemeente)
- De serre heeft geen dakterras of balkon
- De serre wordt niet gebruikt als nachtelijk verblijf
Daarnaast is er een maximaal percentage dat de serre mag bestrijken van het bebouwingsgebied van uw perceel.
De regels voor het vergunningsvrij plaatsen van een serre kunnen per gemeente verschillen en het is altijd belangrijk om goed te informeren welke regels voor u gelden.
Als u een serre laat bouwen door Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. helpen wij u in het gehele proces! We kijken samen of u een vergunning nodig heeft en waar nodig helpen wij u met het aanvragen van deze vergunning. Neem contact met ons op.
Wat zijn de kosten van het plaatsen van een serre?
De kosten van een aanbouw, zoals een glazen serre, kunnen sterk variëren. De prijs is afhankelijk van de grootte, de materialen en overige wensen van u als klant.
Zoals u ziet is het lastig om een inschatting te geven van de prijs. Daarom kunt u bij ons altijd geheel vrijblijvend en gratis een offerte aanvragen. Wij bespreken dan samen met u uw wensen en stellen een offerte op. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunt u ook zelf meedenken over het kostenplaatje.
Waarom Bouwbedrijf Wendelgelst B.V.?
Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. helpt u graag met het realiseren van uw serre aanbouw! Met ruim 30 jaar ervaring weten wij precies hoe wij van uw plan een prachtig eindresultaat moeten maken. Verder helpen wij u bij het gehele proces. Van A tot Z wordt u ondersteunt door onze professionals. We denken mee over het ontwerp, geven adviezen en kunnen u helpen met het aanvragen van een vergunning (als dit nodig is). Zo hoeft u zich tijdens het gehele project geen zorgen te maken. Mocht u toch ergens mee zitten of een vraag hebben? Dan staat er een vast contactpersoon klaar om u te woord te staan.
Verder werkt ons familiebedrijf uitsluitend met vakmensen die ervoor zorgen dat de werkzaamheden professioneel verlopen. Zo heeft u zo min mogelijk overlast tijdens de aanbouw van uw serre. Dit is wel zo prettig.
Dit wordt dan ook zo ervaren door onze klanten, die ons gemiddeld beoordelen met een 9,4. Hier zijn wij enorm trots op en dit proberen wij dan ook elk project weer te waarborgen.
Daarnaast heeft ons bouwbedrijf het BouwGarant keurmerk. Dit keurmerk controleert bedrijven op professionaliteit en waarborgt de kwaliteit voor de klant. Jaarlijks worden wij gecontroleerd op de juiste diploma’s en verzekeringen en wordt er gekeken of wij voldoen aan de eisen op het gebied van kwaliteit, vakmanschap en betrouwbaarheid. Zo bent u verzekerd van een vertrouwde en soepele samenwerking.
Neem ook gerust een kijkje bij onze recente projecten om een indruk te krijgen van ons werk.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Bent u enthousiast geworden, benieuwd naar de mogelijkheden, of heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Wij horen graag wat uw wensen zijn en gaan gelijk aan de slag!
Om een offerte op maat op te stellen komen wij vrijblijvend bij u langs. We brengen uw wensen in kaart en denken mee over de mogelijkheden voor uw serre. Aan de hand van dit bezoek stellen wij een offerte op, waarin u precies kunt zien wat u kunt verwachten.
Als u nog aanmerkingen heeft op de offerte horen wij het graag en dan passen wij die gelijk aan. Wanneer u akkoord heeft gegeven op de offerte krijgt u een planning van de bouw. Mocht u daarna nog vragen hebben, dan kunt u altijd terecht bij uw vaste aanspreekpunt.
Wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.
Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is gevestigd in Rijsenhout en is werkzaam in de regio’s: Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Heemstede, Nieuw-Vennep, Aalsmeer en Haarlemmermeer.
Ook interessant: