Aanbouw

Een aanbouw is een uitbreiding van een bestaand gebouw, zoals uw woning of een bedrijfspand. Aanbouwen worden vaak gebouwd om extra ruimte te creëren en de functionaliteit van een gebouw te vergroten. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als extra woonruimte, keuken, badkamer, (extra) slaapkamer, kantoor of thuiswerkplek, opslagruimte, speelkamer voor de kinderen, studio, praktijk of hobbyruimte.

Aanbouwen variëren in grootte en vorm en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de eigenaar. Meestal wordt een aanbouw aan de zijkant, achterkant of bovenkant van het gebouw geplaatst, mede omdat een aanbouw aan de voorzijde vaak niet is toegestaan. Bij het bouwen van een aanbouw moet namelijk rekening worden gehouden met bouwvoorschriften en vergunningen. In elke gemeente gelden andere regels en voorschriften. Schakel een aannemer of bouwbedrijf in om ervoor te zorgen dat de aanbouw voldoet aan alle wettelijke en bouwtechnische vereisten. Een goed aannemersbedrijf of bouwbedrijf helpt u ook bij het aanvragen en regelen van alle vergunningen.

Interesse in de mogelijkheden? Neem contact op met Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. We bespreken graag uw wensen en geven advies op maat. Neem contact met ons op of bel 0297-340634.

 

Verschillen tussen aanbouw en uitbouw

Aanbouw en uitbouw zijn twee termen die nogal eens door elkaar worden gebruikt. Een uitbouw is een soortgelijke term als een aanbouw, maar er is een subtiel verschil in het gebruik van de termen. Met een uitbouw kunt u een bestaande ruimte van uw woning vergroten. Dat is ideaal als u bijvoorbeeld de woonkamer, keuken of juist de ruimte boven te klein vindt.

 

Uitbouw

Een uitbouw is meestal een uitbreiding van een gebouw aan de achterzijde, zijkant of bovenkant, die in de regel meer gericht is op het vergroten van de leefruimte in plaats van de structurele uitbreiding van het gebouw zelf. In tegenstelling tot een aanbouw, die vaak een nieuw gedeelte van het gebouw vormt, kan een uitbouw bestaan uit het vergroten van een bestaande ruimte, zoals een woonkamer of een keuken, zonder dat er fysiek een nieuwe structuur wordt toegevoegd. Meer specifieke voorbeelden vindt u bij onze artikelen uitbouw woning, uitbouw woonkamer en glazen uitbouw. Of lees alles over de kosten in het artikel Wat kost een uitbouw?

Uitbouw laten bouwen

Extra leefruimte

Uitbouwen zijn dus vaak bedoeld om extra leefruimte te creëren. Bijvoorbeeld door een bestaande kamer groter te maken of door een serre of een veranda aan de achterzijde van een huis toe te voegen. Net als bij aanbouwen moeten bij het bouwen van een uitbouw ook bouwvoorschriften en vergunningen in acht worden genomen. Deze zijn eveneens afhankelijk van de locatie en het type uitbouw. Het is verstandig om de lokale regelgeving te raadplegen en professioneel advies in te winnen bij een bouwbedrijf of aannemer.

Tip: Bekijk de mogelijkheden in onze gratis online uitbouw tool.

 

Voorbeelden van een huis met aanbouw

Terug naar het eigenlijke onderwerp van dit artikel: de aanbouw. Er zijn talloze voorbeelden van aanbouwen aan gebouwen, afhankelijk van de behoeften en doelstellingen van de eigenaar. We lichten de meest voorkomende aanbouwen eruit.

 

13 voorbeelden van aanbouwen:

 1. Keuken aanbouw

  Een aanbouw aan de zij- of achterkant van een huis kan worden gebruikt om een ruimere keuken te creëren. Zo realiseert u een echter woon- en leefkeuken met meer opslagruimte, werkruimte en wellicht een kookeiland of bargedeelte. Meer tips voor een keuken aanbouw leest u bij uitbouw keuken en aanbouw keuken.

 2. Slaapkamer aanbouw

  Een extra slaapkamer kan middels een aanbouw worden toegevoegd aan de woning. Zeer handig is voor gezinnen die meer slaapruimte nodig hebben, of als extra slaapkamer voor logees.

 3. Badkamer aanbouw

  Een badkamer aanbouw kan worden gebruikt om een extra badkamer met moderne voorzieningen, zoals een bad, jacuzzi of een inloopdouche, toe te voegen. Meer tips vindt u bij badkamer verbouwen.

 4. Woonkamer aanbouw

  Een uitbreiding van de woonkamer kan extra leefruimte bieden. Ideaal als u meer leefruimte en comfort wilt. Maar ook als u bijvoorbeeld gezinsuitbreiding verwacht of als de kinderen groter worden en behoefte hebben aan een eigen speel-, relax-, game- of leeshoekje.

 5. Kantoor- en werkruimte

  Mensen die vanuit huis werken, kunnen een kantoor aanbouw overwegen om een speciale werkruimte te creëren waar u in alle rust bergen werk kunt verzetten.

 6. Veranda of serre aanbouw

  Een aanbouw serre of veranda kan aan de achterkant of zijkant van een woning worden toegevoegd als een fijne lichte ruimte om de sfeer van ‘buiten’ een beetje naar binnen te halen.

 7. Garage aanbouw

  Een garage aanbouw kan worden gebruikt als klusruimte en om extra parkeerruimte toe te voegen voor fietsen, scooters, de auto of andere voertuigen. Of als extra opslagruimte.

 8. Bijgebouw voor gasten

  Sommige mensen voegen een aparte aanbouw toe om een gastenverblijf te creëren, met een slaapkamer, badkamer en woon-/zitgedeelte.

 9. Studio, praktijk of hobbyruimte

  Heeft u een bedrijf aan huis? Of beoefent u een hobby waar u de ruimte voor nodig heeft? Dan is de realisatie van een aanbouw een uitstekende manier om hiervoor uw eigen plek te creëren. Denkt u bijvoorbeeld aan een eigen praktijk, sportstudio, haarsalon, muziekruimte, atelier… en er zijn nog vele andere doeleinden te bedenken.

 10. Speelkamer voor de kinderen

  In welke leeftijd uw kinderen zich ook bevinden: een eigen speelkamer is altijd een goed idee. Op jonge leeftijd kunnen ze er al hun speelgoed kwijt, treinbanen bouwen, Lego-projecten tentoonstellen en knutselspullen uitstallen zonder dat uw eigen woonkamer een puinhoop wordt. Op iets latere leeftijd wordt de aangebouwde speelkamer een plek om lekker weg te kruipen met en boek, een serie te kijken, te gamen of gezellig de avond door te brengen met vrienden en vriendinnen.

 1. Bijkeuken aanbouw

  Een bijkeuken aanbouwen zorgt voor een perfecte plek om keukengerei, voorraad en andere huishoudelijke items op te slaan. Zo kunt u de hoofdkeuken kunt ontlasten. In de bijkeuken kunt u de voorraadkast, een extra koelkast of vriezer en losse keukenapparaten kwijt. Maar ook de wasmachine, droger, strijkplank, jassen, schoenen, laarzen en andere spullen worden vaak gestald in de bijkeuken.

 2. Erker aanbouwen

  Een erker aanbouwen bij uw woning? Ook dat zorgt voor extra veel woon- en leefruimte in uw huis. Een erker is een uitbouw aan de buitenkant van een gebouw die naar buiten toe uitsteekt, maar heeft wel een open verbinding met de rest van de ruimte. Oftewel: het gaat echt om een uitbreiding of vergroting van de bestaande ruimte, zoals een uitbouw van een woonkamerof keuken.

 3. Aanbouw van 2 verdiepingen

  Een aanbouw 2 verdiepingen laten bouwen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Zo kunt u uw woning of werkruimte uitbreiden met twee extra verdiepingen, boven op een bestaande structuur en zonder extra grondoppervlakte te gebruiken. Het bouwen van een aanbouw met twee verdiepingen biedt diverse voordelen, zoals de maximalisatie van ruimte, minimalisatie van grondgebruik, kostenbesparing en nog veel meer.

 Vraag gerust een vrijblijvende offerte of kostenraming op maat aan voor uw eigen aanbouw of uitbouw.

Voorbeelden van een huis met aanbouw

Aanbouw aan uw huis: hoe pakt u dat aan?

Een aanbouw aan huis of aan uw woning is een investering in de toekomst. Tegelijkertijd is het een heel project. Hoe pakt u het aan? We zetten de belangrijkste stappen voor het realiseren van een aanbouw aan de woning op een rij:

 • Zet uw wensen voor de aanbouw op een rij

  Bepaal uw behoeften en doelen voor de aanbouw. Wat wilt u met de extra ruimte bereiken? Waar moet de ruimte aan voldoen? Welk budget heeft u beschikbaar voor het project?

 • Leg uw plannen voor aan een expert

  Een gerenommeerd bouwbedrijf of aannemersbedrijf kan direct al van meerwaarde zijn. Leg uw aanbouw plannen voor aan de expert en overleg over de haalbaarheid, het doel van de extra ruimte en vertel wat uw wensen zijn. De aannemer of bouwexpert kan met u meedenken, goede suggesties doen en een kostenraming voor u maken.

 • Budgettering en financiering

  Stel een budget op voor de aanbouw, inclusief bouwkosten, ontwerp-/architectkosten, vergunningskosten, enz. De aannemer of het bouwbedrijf zal dit voor u oppakken. Overweeg eventueel financieringsmogelijkheden, zoals leningen of hypotheekverhogingen, om de kosten van de aanbouw te dekken.

 • Bouwvergunningen en regelgeving

  Lokale bouwvoorschriften en vereisten bepalen of u vergunningen nodig hebt voor de realisatie van de aanbouw. Zorg dat aan alle voorschriften is voldaan voordat er wordt gestart met de bouw. Schakelt u een bouwbedrijf of aannemer in? Dan wordt dit onderdeel vaak voor u uit handen genomen.

 • Planning, bouwvoorbereiding en bouwproces

  De aannemer of de bouwexpert maakt voor u een planning waarin de bouwvoorbereiding en het gehele bouwproces worden opgenomen. Onder de bouwvoorbereiding valt bijvoorbeeld: eventuele sloopwerkzaamheden, uitgraven voor de fundering, alle nutsvoorzieningen (elektriciteit, water, riolering, verwarming, enz.) aansluiten. De aannemer zal de aanbouw volgens de plannen en specificaties bouwen. Zorg ervoor dat u regelmatig communiceert met de aannemer om de voortgang te volgen. Een goede aannemer zorgt zelf voor regelmatige communicatie en updates.

 • Inspectie, afwerking en oplevering van de aanbouw

  Bouwinspecties worden uitgevoerd volgens de vereiste mijlpalen om te controleren of de aanbouw aan de bouwvoorschriften voldoet. Zodra de structuur is voltooid, wordt de aanbouw afgewerkt zoals u overeen bent gekomen. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk, sanitair, elektrische installaties en andere afwerkingsdetails. Is alles volgens afspraak en naar wens afgerond en heeft u een prachtige aanbouw bij uw woning of bedrijfspand staan? Dan volgt de oplevering. Bij een goed bouwbedrijf gaat dat altijd in combinatie met prettige nazorg.

 • Inrichten en genieten van uw aanbouw

  Rond de inrichting van de aanbouw af en geniet van de mooie, nieuwe ruimte in uw huis of pand.

We schrijven het hierboven regelmatig: een goede aannemer of goed bouwbedrijf in de arm nemen is essentieel voor een prettig en gestroomlijnd bouwproces. Niet alleen om naleving van alle wettelijke vereisten te garanderen en een kwalitatieve aanbouw te realiseren, maar ook om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt en de communicatie naar wens is. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. weet als geen ander hoe belangrijk dat is. Daarom werken we altijd volgens onze kernwaarden.

Aanbouw aan uw huis hoe pakt u dat aan

De kernwaarden en garanties van bouwbedrijf Wendelgelst B.V.

Al ruim 35 jaar is aannemers- en bouwbedrijf Wendelgelst B.V. een begrip in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Sinds 1987 zijn wij gespecialiseerd in nieuwbouw en verbouwen. Ook voor het aanbouwen en uitbouwen van woningen en bedrijfspanden en voor onderhoud en reparaties kunt u bij ons terecht. Dit doen we met onze professionele en efficiënte werkwijze voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

Wij staan voor een hoge kwaliteit van dienstverlening, grote persoonlijke betrokkenheid en korte communicatielijnen, vanaf het eerste advies tot aan de definitieve oplevering. Bij ons brengt u alle werkzaamheden omtrent uw bouwproject onder bij één specialistisch bedrijf, wat de efficiëntie en kwaliteit ten goede komt. U krijgt een vast aanspreekpunt waar u altijd terecht kunt met vragen en u wordt goed op de hoogte gehouden voorafgaand, tijdens en na de bouw.

Wij beschikken over het BouwGarant keurmerk, zodat wij optimale zekerheid kunnen bieden aan u als klant. We worden geroemd om onze deskundigheid en betrouwbaarheid. Leest u het zelf gerust na op de onafhankelijke recensie-website Klanten Vertellen. Meteen contact?  Bel ons op 0297-340634.

 

Wat zijn de kosten van een aanbouw?

De kosten van een aanbouw aan een woning of pand kunnen sterk variëren. Kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang en complexiteit van de aanbouw, de locatie, de materialen die worden gebruikt, de arbeidskosten, de gewenste afwerking en andere bijkomende kosten. We kunnen u hierin ook adviseren en bijvoorbeeld bij de keuze omtrent materialen en de afwerking van de aanbouw rekening houden met een bepaald budget, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Neem contact met ons op voor een offerte op maat. Ons team staat voor u klaar!

Wat zijn de kosten van een aanbouw

Vergunningen en specifieke vereisten bij een aanbouw

Bij een uitbouw of aanbouw zijn verschillende vergunningen mogelijk vereist, waaronder een bouwvergunning en eventueel een omgevingsvergunning. Deze vergunningen variëren per locatie en moeten worden verkregen voordat de bouwwerkzaamheden beginnen. Een goede aannemer of gerenommeerd bouwbedrijf ontzorgt u hierbij. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. adviseert u en helpt u van A tot Z bij de aanvraag van de juiste vergunningen.

 

Houten aanbouw wordt steeds populairder

Een houten aanbouw is een type aanbouw aan een bestaand gebouw waarbij hout als het belangrijkste bouwmateriaal wordt gebruikt. Voor een houten aanbouw wordt vaak gekozen vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Dit type aanbouw is daarom in opkomst. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een houten aanbouw. Zo heeft u de keuze uit een houten aanbouw in de vorm van een volledig gesloten ruimte of een houten aanbouw in de vorm van een open ruimte. Bij de laatste optie kan de houten aanbouw zowel aan het huis of los van de woning staan.

 

Houten aanbouw aan huis

Een houten aanbouw aan creëert een extra leefruimte, bijvoorbeeld door een houten aanbouw als keuken, bijkeuken, serre, tuinkamer of eetkamer te gebruiken. Ideaal om uw woning mee uit te breiden, zonder de grote impact van een uitbouw. Een houten aanbouw als deze kan volledig geïsoleerd worden.

Houten aanbouw aan huis

Houten uitbouw, overkapping of houtskelet aanbouw

Daarnaast zijn er nog andere soorten houten bouwprojecten, vaak gaat het om een houten uitbouw. Ook een houten overkapping en houtskeletbouw winnen aan populariteit. Bij een houtskelet aanbouw staat het gehele skelet al in elkaar en deze wordt in één keer geplaatst. Indien gewenst wens wordt deze ook meteen voorzien van isolatie, wat ruimte bespaart. Een houtskelet aanbouw heeft slechts circa 30% het gewicht van een stenen aanbouw. Hierdoor bespaart u sowieso al kosten op de fundering. Lees meer over alle vormen van houten aanbouw.

 

Bekijk onze projecten

Naast alle onafhankelijke recensies op de website Klanten Vertellen, kunnen we u ook een indruk geven van ons werk via onze pagina Projecten. Veel van onze diensten ziet u terug in de foto’s en verhalen. Waaronder een aanbouw project in Rijsenhout en een aanbouw project in Kudelstaart. Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. is werkzaam in de wijde omgeving van AalsmeerAmstelveenHaarlemHaarlemmermeerHeemstedeHoofddorp en Nieuw-Vennep.

 

Realiseer uw aanbouw samen met ons!

Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. neemt alle zorgen uit handen en zorgt voor een vast contactpersoon, korte communicatielijnen, een deskundige en efficiënte aanpak en hoog serviceniveau. Wilt u uw vragen of verbouw plannen bespreken met onze experts? Het team van Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. staat voor u klaar met advies op maat. We gaan het project om uw gedroomde uitbouw of aanbouw te realiseren graag met u aan. Neem contact met ons op of bel 0297-340634.

 

Ook interessant:

Huis verbouwen | Aannemer Noord-Holland | Huis renoveren | Badkamer verbouwen

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen