2 onder 1 kap bouwen

Wanneer u een stuk grond op het oog hebt, kan een 2 onder 1 kap bouwen heel aantrekkelijk zijn. Zo kunt u het stuk grond bijvoorbeeld met een bekende delen of het andere huis verkopen, zodat u uw kosten kunt dekken. In dit artikel helpen we u met meer redenen om een 2 onder 1 kap te laten bouwen, maar ook met handige tips over hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Wat is een twee onder een kap woning?

Een twee onder een kap woning is in feite een tweegezinswoning. Hierbij zijn twee woningen aan elkaar gebouwd en hebben ze een gemeenschappelijke tussenmuur. Aan de buitenzijdes zijn deze twee woningen vrijstaand. Ze staan niet in verbinding met andere huizen, maar enkel met elkaar op één perceel.

Vaak worden de huizen gespiegeld aan elkaar gebouwd en hebben ze ook van binnen dezelfde indeling. Al is dit tegenwoordig niet altijd meer het geval, omdat u ook huizen met een verschillende grootte aan elkaar kunt (laten) bouwen en elke partij bij een bouwproject ook andere wensen heeft.

In Nederland zien we dit type woning al sinds 1910 en in de laatste jaren hebben ze flink terrein gewonnen op het gebied van populariteit. De woningen werden voor het eerst gebouwd in Engeland. Dit werd destijds gedaan om kosten te besparen en meer warmte vast te houden, zonder dat de woningen daarmee onderdeden aan de traditionele vrijstaande woningen. In Engeland bestaat de woningmarkt nog steeds voor een groot deel uit 2 onder 1 kap woningen, 32% van alle woningen is namelijk een 2 onder 1 kap.

Redenen om te kiezen voor een 2 onder 1 kap

In Engeland zijn ze in 1834 al begonnen met het bouwen van de 2 onder 1 kap om kosten te besparen ten opzichte van vrijstaande woningen. Dit is nog steeds een geldige reden om een 2 onder 1 kap te laten bouwen. Met een 2 onder 1 kap heeft u namelijk alle gemakken van een vrijstaande woning, maar de kosten liggen een stuk lager.

Dat terwijl u tegenwoordig bij een 2 onder 1 kap ook zelf de woonoppervlakte en de indeling van de woning bepaalt. Hierdoor komt de woonoppervlakte vaak overeen met een gemiddeld vrijstaand huis, maar kunt u de kosten van het perceel en het huis delen door twee. Zeker door de kosten van de grond op te splitsen in plaats van volledig zelf te betalen, bespaart u veel geld.

Een 2 onder 1 kap is een goed alternatief voor een vrijstaande woning. U heeft nog steeds de ruimte die u nodig heeft, maar deze deelt u wel aan één zijde met buren. Wanneer u hier geen problemen mee heeft of u graag een huis wilt delen met een familielid, kennis of gezinslid, dan is een 2 onder 1 kap bouwen een prima optie.

Dit is bijvoorbeeld een goed idee wanneer u wilt kiezen voor een kangoeroewoning op hetzelfde erf. Zo kan de 2 onder 1 kap bijvoorbeeld aan één zijde kleiner zijn, zodat hij optimaal gebruikt kan worden door ouderen. Zo heeft ieder zijn eigen plekje, dat volledig voldoet aan de woonwensen.

Ook na het bouwen van de 2 onder 1 kap blijft de woning heel aantrekkelijk. Een 2 onder 1 kap woning is namelijk heel populair op de huizenmarkt. Dit woningtype is zowel in trek bij jonge gezinnen als ouderen. Dit komt doordat de woning gedeeltelijk vrijstaand is, waardoor hij betaalbaar blijft voor beide doelgroepen. Mocht u in de toekomst weer toe zijn aan een nieuw project, dan is door de toegankelijkheid de verkoop veelal een stuk gemakkelijker dan bij een vrijstaande woning.

2 onder 1 kap bouwen: waar moet u rekening mee houden?

Een huis bouwen is een enorm groot project. U gaat een huis bouwen, omdat u wilt dat het 100% voldoet aan uw wensen. Daarom is het erg belangrijk om – voor u begint met bouwen – na te denken over wat u precies zou willen, waarom u voor een 2 onder 1 kap wilt gaan en met wie u deze woning wilt laten bouwen.

Wanneer u deze 2 onder 1 kap woning samen laat bouwen, is het ook belangrijk om te kijken of er op het perceel nog bepaalde wensen zijn. Wie wil er aan welke zijde wonen? Willen jullie een voortuin en achtertuin, of hebben jullie het liefst ook wat ruimte rondom het huis? Allemaal vragen die u bij het bouwen van een 2 onder 1 kap het beste vooraf kunt bespreken, zeker wanneer u daar de mogelijkheid toe heeft. Als u de andere woning gebruikt voor de verkoop, dan zijn uw eigen wensen natuurlijk net zo belangrijk.

Zijn de wensen op het perceel besproken? Dan zijn er nog andere keuzes voor uw project. Zo speelt de stijl van de woning ook een belangrijke rol. Tegenwoordig is het heel populair om een moderne 2 onder 1 kap te bouwen in jaren 30 stijl, maar er zijn ook talloze andere opties. Laten we ze hieronder eens bekijken!

2 onder 1 kap bouwen: jaren 30 stijl

Misschien heeft u al even tussen onze nieuwbouw concepten gekeken. Hierin staan verschillende voorbeelden van de stijlen waarin u uw 2 onder 1 kap kunt laten bouwen. Ideaal om te kijken wat nu eigenlijk het beste bij u, maar ook de mede-bewoners past. Deze woningen zijn ter inspiratie en kunnen altijd nog volledig aan uw wensen worden aangepast.

Zo hebben we twee voorbeelden als het gaat om de typische jaren dertig stijl. Dit zijn beide moderne woningen met de karakteristieke elementen uit de jaren 30. De stijl die u hierbij vaak terugziet zijn de stijle kap en de grote gootoversteek. Maar natuurlijk ook de horizontale accenten op de ramen en een erker aan de voorkant van de woning. Zo kunt u precies de elementen meenemen die u aanspreken aan een jaren 30 huis, maar laten uitvoeren in een nieuw jasje.

Een klassieke notariswoning bouwen

Bent u meer van de klassieke uitstraling, bijvoorbeeld van een mooie symmetrische notariswoning? Klassieke allure is heel goed door te voeren in een 2 onder 1 kap. Zo kan de symmetrie volledig over de twee huizen doorlopen, maar kunt u op die manier zowel de binnen- als buitenzijde met klassieke details laten afwerken.

Schuurwoning 2 onder 1 kap

Tot slot is ook de schuurwoning 2 onder 1 kap terrein aan het winnen. Zeker wanneer u een perceel heeft dat omringt is door natuur, dan is een schuurwoning echt een aanrader. Door de woning wat rustig te houden qua stijl en natuurlijke elementen terug te laten komen, laat u de natuur eromheen echt spreken.

Het concept van de nieuwbouw woning ‘landelijke eenvoud’ is hier een goed voorbeeld van. Door de natuurlijke elementen als hout en het gebruik van de zwarte kleur, springt de groene levendige omgeving eromheen er echt tussenuit.

2 onder 1 kap laten bouwen? Wij staan voor u klaar!

Bent u enthousiast en wilt u graag uw eigen 2 onder 1 kap laten bouwen? Dan staat Bouwbedrijf Wendelgelst B.V. voor u klaar. We hebben al 30 jaar ervaring met nieuwbouw projecten, waaronder de bouw van 2 onder 1 kap woningen. We komen daarom graag langs op locatie om uw ideeën en wensen te bespreken. Aan de hand van deze bezichtiging en informatie stellen wij een vrijblijvende offerte op. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u snel verder om uw droomhuis te realiseren.

Als bouwbedrijf hebben wij vakkundige mensen in dienst en leggen wij zelf contact met de vakmensen die wij daarnaast eventueel nog nodig hebben voor dit project. Hierdoor kunt u het bouwproject volledig in onze handen leggen en heeft u één duidelijk aanspreekpunt. Dat maakt het doorgeven van uw wensen en het bespreken van de stand van zaken een stuk gemakkelijker. Dat is de professionele werkwijze waar wij ons te allen tijde op richten! Lees gerust hoe klanten die u voorgingen dit ervaren hebben via onze reviews.

Wilt u uw woonwensen met ons bespreken? Neem dan zeker contact met ons op!

Ook interessant: Huis laten bouwen, Nieuwbouw woning, Aannemersbedrijf.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9.4
 • "Vriendelijk, kennis van zaken en betrouwbaar"

  Planning was spannend, gezien de krappe deadlines. Meer communicatie over de geplande werkzaamheden zou helpen om die spanning minder te maken. Maar het resultaat mag er wezen!

  Lees meer ervaringen
 • "Top bedrijf."

  Zeer professionele, goede communicatie,nette werknemers,alle afspraken na komen enz . Dus een mooi en goed bouwbedrijf.

  Lees meer ervaringen
 • "Zeker Aan te bevelen van A tot Z!"

  Een perfecte vebouwing! Startend met een goede inventarisatie tijdens het eerste gesprek en een duidelijke overzichtelijke offerte. Toen eenmaal de vergunning binnen was [...]

  Lees meer ervaringen
 • "Zeer net bedrijf met medewerkers die weten wat ze doen!"

  Bouwbedrijf Wendelgelst BV heeft bij ons alle meerdere grote klussen verricht en elke keer komen wij voor klussen bij hun terug.

  Lees meer ervaringen